Carpaccio z buraków jest niezwykle prostą (i niewiarygodnie zdrową!), a równocześnie wyszukaną i elegancką przystawką/przekąską. Można ją podawać z octem balsamicznym lub oliwą z oliwek. Ja wymyśliłam naprędce dip z koziego sera i rukoli, który okazał się naprawdę przepyszny, a do tego łatwy (i tani!) do przygotowania. Gorąco polecam!;)SKŁADNIKI :CARPACCIO Z BURAKÓW:– 2 duże buraki– odrobina oliwy z oliwek– garść świeżej rukoli do dekoracjiDIP Z KOZIEGO SERA I RUKOLI:– 150 g koziego sera (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)– garść świeżej rukoli– 2 łyżki octu balsamicznego– 3 łyżki oliwy z oliwek– 2 ząbki czosnkuPRZYGOTOWANIE :CARPACCIO Z BURAKÓW:Buraki porządnie umyć i bez obierania piec w odrobinie oliwy z oliwek w piekarniku lub garnku do pieczenia ok. 40 – 50 minut. Po ich upływie ostudzić buraki, zdjąć skórkę i pokroić w cieniusieńkie plasterki. Ułożyć na rozłożonych na talerzu liściach świeżej rukoli.DIP Z KOZIEGO SERA I RUKOLI:Połączyć ze sobą wszystkie składniki (rukolę wcześniej umyć i drobno posiekać, czosnek wycisnąć) i zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie oblać carpaccio z buraków sosem!;)