Wykonanie
Składniki2 porcje1 łyżka
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego1 łyżka
masła300 g
kurek, opłukanych2 ząbki
czosnku, pokrojone na cienkie plasterkiszczypta
soli morskiej170 g
makaronu4 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + dodatkowo do serwowaniafiliżanka pokruszonego
sera koziego (w roladzie lub
twarożku)2 szczypty liści
bazylii1/2 łyżeczki zmielonego lub młotkowanego
czarnego pieprzuPrzygotowanieNa patelnię wlać
oliwę, dodać
masło, roztopić. Dodać
kurki (większe pokroić),
czosnek i
sól, smażyć na malutkim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie ugotować
makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdyby na patelni z
kurkami nie pojawiła się odrobina sosu można wlać 2 - 3 łyżki
wody z gotującego się
makaronu lub
białe wino.Do
kurek wlać
oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, wymieszać. Trzymając patelnię na małym ogniu włożyć do niej odcedzony
makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, do gorącego
makaronu dodać pokruszony
ser kozi.
Makaron wyłożyć do głębokich talerzy, posypać
bazylią, doprawić świeżo zmielonym lub młotkowanym
czarnym pieprzem oraz ewentualnie
solą morską. Podawać z dodatkową
oliwą z oliwek do smaku.