ßßß Cookit - przepis na Makaron z kurkami, kozim serem i bazylią

Makaron z kurkami, kozim serem i bazylią

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 łyżka masła
300 g kurek, opłukanych
2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
szczypta soli morskiej
170 g makaronu
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + dodatkowo do serwowania
filiżanka pokruszonego sera koziego (w roladzie lub twarożku)
2 szczypty liści bazylii
1/2 łyżeczki zmielonego lub młotkowanego czarnego pieprzu
Przygotowanie
Na patelnię wlać oliwę, dodać masło, roztopić. Dodać kurki (większe pokroić), czosnek i sól, smażyć na malutkim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdyby na patelni z kurkami nie pojawiła się odrobina sosu można wlać 2 - 3 łyżki wody z gotującego się makaronu lub białe wino.
Do kurek wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, wymieszać. Trzymając patelnię na małym ogniu włożyć do niej odcedzony makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, do gorącego makaronu dodać pokruszony ser kozi.
Makaron wyłożyć do głębokich talerzy, posypać bazylią, doprawić świeżo zmielonym lub młotkowanym czarnym pieprzem oraz ewentualnie solą morską. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/z_kurkami/z_kozim_serem/przepis.html