Wykonanie
Zapraszam na smaczną przystawkę z
bakłażana w innej odsłonie. Tym razem z
kozim serem, jakże delikatne w smaku. Polecam !Składniki:1
bakłażan150 g
koziego sera1 garść świeżych liści
bazyliioliwa z oliweksól morska1 szczypta
pieprzu czarnegopapier kuchennyWykonanie:
Bakłażana myjemy, odkrajamy końcówkę i kroimy go na plastry wzdłuż. Solimy każdy z osobna i odstawiamy na chwilę, by pozbyć się goryczki. Następnie myjemy je i układamy na papierze kuchennym i osuszamy. Na rozgrzanej
oliwie obsmażamy plastry z obydwu stron na rumiany kolor i bardzo ważne odsączamy z tluszczu na papierze kuchennym. W osobnej miseczce mieszamy
ser z łyżką dobrej
oliwy z oliwek, kilkoma
suszonymi pomidorami, liśćmi
bazylii, szczyptą
soli (nie ma konieczności gdyż
ser jest wystarczająco słony). Na koniec dodajemy
pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Smarujemy każdy plaster nasza masą i zwijamy w roladkę. Ozdabiamy na talerzu
pomidorkami koktajlowymi i serwujemy.
Smacznego.