Wykonanie
Składniki2 porcjepęczek
botwinki bez
buraczków100 g
makaronu, np. o smaku
czosnkowo -
bazyliowym2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki100 g
sera koziego (rolady lub
twarożku)4 łyżki
oliwy z oliwek extra virgintarty
parmezansól i świeżo zmielony
czarny pieprzDekoracja: gałązki
tymianku (usmażone na wolnym ogniu, na patelni, na
oliwie lub
maśle)Przygotowanie
Botwinkę dokładnie umyć, odciąć korzonki i łodyżki, pozostawiając same liście. Grubo pokroić.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej
wody. Około 4 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną
botwinkę.W dużym rondlu lub patelni rozgrzać
oliwę, dodać
czosnek, chwilkę podgrzać nie rumieniąc.Na patelnię z
czosnkiem włożyć odcedzony
makaron wraz z
botwinką. Wymieszać, podgrzewać przez 2 minuty.Dodać pokrojony na kawałki lub rozdrobniony widelcem
ser, wyłożyć na talerze, polać
oliwą z oliwek extra virgin, posypać świeżo zmielonym
pieprzem i tartym
parmezanem. Udekorować usmażonymi gałązkami
tymianku.