ßßß Cookit - przepis na Makaron z botwinką i kozim serem

Makaron z botwinką i kozim serem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
pęczek botwinki bez buraczków
100 g makaronu, np. o smaku czosnkowo - bazyliowym
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
100 g sera koziego (rolady lub twarożku)
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
tarty parmezan
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dekoracja: gałązki tymianku (usmażone na wolnym ogniu, na patelni, na oliwie lub maśle)
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie umyć, odciąć korzonki i łodyżki, pozostawiając same liście. Grubo pokroić.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Około 4 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną botwinkę.
W dużym rondlu lub patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę podgrzać nie rumieniąc.
Na patelnię z czosnkiem włożyć odcedzony makaron wraz z botwinką. Wymieszać, podgrzewać przez 2 minuty.
Dodać pokrojony na kawałki lub rozdrobniony widelcem ser, wyłożyć na talerze, polać oliwą z oliwek extra virgin, posypać świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem. Udekorować usmażonymi gałązkami tymianku.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/z_kozim_serem/przepis.html