Wykonanie
Składniki70 g
serka koziego w ruloniku2 garście małych
kurek1 łyżka
oliwy + 2 łyżki
masła1 ciabatta, pokrojona na kromki2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin5
pomidorów suszonych w zalewieświeża
bazyliasól morskaświeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Serek kozi wyjąć z lodówki i pokroić na kawałeczki na pół godziny przez przygotowywaniem grzanek, aby zmiękł i osiągną temperaturę pokojową.
Kurki umyć, osuszyć, większe pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Rozgrzać
oliwę na patelni, włożyć
kurki, oprószyć
solą i smażyć przez kilka minut aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. W połowie smażenia dodać
masło.Kromki ciabatty zgrillować lub opiec w tosterze, skropić
oliwą z oliwek extra virgin, ułożyć gorące
kurki,
serek kozi oraz
suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałeczki. Posypać świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i udekorować
bazylią. Jeśli lubicie roztopiony
serek kozi, grzanki można przed udekorowaniem
bazylią włożyć na kilka minut pod rozgrzany grill w piekarniku.