ßßß Cookit - przepis na Makaron z zieloną fasolką szparagową i świeżymi pomidorami

Makaron z zieloną fasolką szparagową i świeżymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
200 g zielonej fasolki szparagowej
2 porcje makaronu w kształcie rurek
2 średnie dojrzałe pomidory np. malinowe
4 łyżki oliwy extra vergine
40 g masła pokrojonego w kosteczkę
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
świeża bazylia
Przygotowanie
Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć fasolkę, posolić i ugotować ją do miękkości (około 7 minut). Fasolkę wyjąć łyżką cedzakową, wodę zachować. Do wody po fasolce dodać więcej soli, zagotować, włożyć makaron i ugotować go al dente.
Z fasolki odciąć szypułki i pokroić ją na kawałki. Pomidory sparzyć wkładając je na chwilę do wody z makaronem. Obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, włożyć do głębokiego talerza. Usunąć nasiona z pomidorów (robić to nad talerzem) oraz część powstałego soku (około 4 łyżek).
Miąższ pomidorów pokroić (wciąż w talerzu) w kosteczkę i razem z resztą soku wymieszać z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz połową oliwy extra vergine.
Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, dodać fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko delikatnie wymieszać. Przesunąć makaron na bok garnka i na wciąż gorące dno wrzucić kawałki masła. Gdy masło się roztopi przykryć garnek i kilkakrotnie nim potrząsnąć mieszając wszystkie składniki.
Wyłożyć do talerzy. W razie konieczności doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać resztą oliwy extra vergine i posypać bazylią.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makarony_z_fasolka/makaron_z_fasolka_pomidorami/przepis.html