ßßß Cookit - przepis na Makaron z kurkami, kozim serem i rukolą

Makaron z kurkami, kozim serem i rukolą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
150 g makaronu np. w kształcie cienkich rurek
150 g kurek
40 g masła (2 pełne łyżki)
80 g rolady koziej pleśniowej
25 ml brandy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
garść rukoli
opcjonalnie - 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Do podania: olej z orzechów włoskich lub oliwa truflowa, ewentualnie dobra oliwa extra vergine
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki dokładnie opłukać na sitku, sprawdzić czy są czyste i w razie potrzeby doczyścić z resztek ziemi. Wyłożyć na ściereczkę.
Na patelnię włożyć masło, roztopić, dodać kurki i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Ser kozi pokroić na kilka większych kawałków i dodać do kurek, wymieszać. Trzymając patelnię na małym ogniu wlać brandy i podpalić. Gdy płomień zgaśnie odstawić patelnię z ognia. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Rukolę opłukać, osuszyć, oderwać twarde łodyżki, liście porwać na kawałki. Makaron szybko odcedzić i od razu włożyć z powrotem do garnka, dodać zawartość patelni i wymieszać. Dodać zrumienione na suchej patelni orzechy włoskie, rukolę i wyłożyć do głębokich talerzy. Skropić olejem z orzechów włoskich lub oliwą truflową, ewentualnie oliwą extra vergine.
Wskazówki
Do podsmażonych kurek na patelni możemy dodać piersi kurczaka a gotowy makaron posypać orzechami włoskimi. Zamiast kurek możemy użyć innych grzybów leśnych np. borowików, lub też grzybów hodowlanych np. pieczarek czy boczniaków.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/z_kurkami/makaron_z_kurkami_kozim_serem_rukola/przepis.html