Wykonanie
Składniki2 porcje150 g
makaronu np. w kształcie cienkich rurek150 g
kurek40 g
masła (2 pełne łyżki)80 g rolady koziej pleśniowej25 ml
brandysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzgarść
rukoliopcjonalnie - 2 łyżki posiekanych
orzechów włoskichDo podania:
olej z
orzechów włoskich lub
oliwa truflowa, ewentualnie dobra
oliwa extra verginePrzygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurki dokładnie opłukać na sitku, sprawdzić czy są czyste i w razie potrzeby doczyścić z resztek ziemi. Wyłożyć na ściereczkę.Na patelnię włożyć
masło, roztopić, dodać
kurki i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Ser kozi pokroić na kilka większych kawałków i dodać do
kurek, wymieszać. Trzymając patelnię na małym ogniu wlać
brandy i podpalić. Gdy płomień zgaśnie odstawić patelnię z ognia. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Rukolę opłukać, osuszyć, oderwać twarde łodyżki, liście porwać na kawałki.
Makaron szybko odcedzić i od razu włożyć z powrotem do garnka, dodać zawartość patelni i wymieszać. Dodać zrumienione na suchej patelni
orzechy włoskie,
rukolę i wyłożyć do głębokich talerzy. Skropić
olejem z
orzechów włoskich lub
oliwą truflową, ewentualnie
oliwą extra vergine.WskazówkiDo podsmażonych
kurek na patelni możemy dodać
piersi kurczaka a gotowy
makaron posypać
orzechami włoskimi. Zamiast
kurek możemy użyć innych
grzybów leśnych np.
borowików, lub też
grzybów hodowlanych np.
pieczarek czy boczniaków.