Wykonanie
Pin It

Dzisiejszy przepis jest takim małym eksperymentem... Moi czytelnicy zapewne wiedzą, ze bardzo lubię
rabarbar. Do tej
pory serwowałam go głównie w wersji na słodko, w ciastach, lodach i deserach. Natomiast dziś postanowiłam go połączyć z
mięsem i świeżym
ananasem. Tercet wyszedł znakomity, więc
będę eksperymentować dalej z
rabarbarem na wytrawnie. Do czego i Was zachęcam :).

Czas przygotowania: 80 minutSkładniki:500 g
łopatki wieprzowejsól morskapieprzmąka pszenna do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia1/2 łyżeczki
papryki1
cebula1/2 świeżego
ananasa2 łodygi
rabarbaru200 g
śmietany 18%1/2 łyżeczki
currysól morska



Wykonanie:
Wieprzowinę mielimy w maszynce do
mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy
sól, pierz i 2 łyżki zimnej
wody. Wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej masy. Z
mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy je w
mące i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor.Obsmażone pulpeciki przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na patelni na rozgrzanym
oleju.W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki.
Rabarbar myjemy i kroimy na 3 cm kawałki.W żaroodpornym naczyniu obok pulpetów układamy plasterki
ananasa i kawałki
rabarbaru. Natomiast na pulpetach układamy podsmażoną
cebulę.W szklance mieszamy
śmietanę,
curry i
sól, polewamy nią pulpety. naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nie dolewamy
wody, ponieważ
owoce puszczą sok.
Mięso pieczemy przez 40 minut.Podajemy z
kaszą lub
ryżem, wedle gustu, posypane
koperkiem.