Wykonanie
Pin It

Dzisiaj świąteczna propozycja, ale tym razem obiadowa.
Polędwiczki przygotujemy szybko, więc to danie nie wymaga długiego stania w kuchni przy garach, co w czasie Świąt jest bardzo istotne. My najbardziej lubimy je jeść z
pure z
ziemniaków, ale do
mięsa również idealnie będzie pasował
ryż czy
kasza.


Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:2 cm świeżego
imbiru3 łyżki
octu balsamicznego2 ząbki
czosnku2 łyżki
miodupieprz200 g
śmietany 18 %250 g
pieczarekolej do smażenia

Wykonanie:
Czosnek i
imbir obieramy, drobniutko siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy
miód,
ocet balsamiczny i
pieprz, dokładnie mieszamy.
Mięso dokładnie płuczemy pod zimną
wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą polędwiczkę kroimy w poprzek na pół i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 30 minut.Na patelni rozgrzewamy
olej i obsmażamy na nim
polędwiczki z każdej strony. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki
pieczarki, chwilę przesmażamy. Wlewamy resztę marynaty z
mięsa,
śmietanę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.