Wykonanie
Pin It
Ciasto drożdżowe te jedno z moich ulubionych ciast, i za każdym razem, kiedy umieszczam
drożdżowy przepis na blogu powtarzam to samo. Uwielbiam kiedy dom pachnie pieczonym
drożdżowym ciastem. C zęsto je piekę czy to na słodko czy na słono.
Daje nam ono mnóstwo możliwości. Dziś proponuję zawijańca z
suszonymi morelami i
śliwkami firmy Sante, która w swojej ofercie posiada,
miedzy innymi, mnóstwo
suszonych owoców, produktów zbożowych,
kasz, nasion. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma Sante znajdziecie tutaj .


Czas przygotowania: 150 minutSkładnikiCiasto:2,5 szklanki
mąkiszczypta
soli7 g
suszonych drożdży1
jajko50 g roztopionego
masła1/2 szklanki letniego
mleka3 łyżki
naturalnego jogurtu2 łyżeczki
cynamonu1/2
kardamonu1/2
goździkówFarsz:50 g
moreli suszonych Sante50 g
śliwek suszonych Sante50 g suszonych
wiśni3 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
cynamonu50 g rozpuszczonego
masłaLukier:1/2 szklanki
cukru pudrusok z cytrynykolorowa posypka







Wykonanie:Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania gładkiego lśniącego ciasta. Miskę z
ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony płat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm. Ciasto smarujemy
masłem i posypujemy
cukrem i
cynamonem.
Morele i
śliwki kroimy na paseczki i układamy na cieście, razem z suszonymi
wiśniami. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku.Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia, a na nim rulon z ciasta, formujemy z niego wieniec. Wieniec nacinamy
ostrym nożem,w odstępach 2-3 centymetrowych. Nacięte kawałki lekko wywijamy na bok. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto smarujemy odrobiną roztopionego
masła wymieszanego z
mlekiem i pieczemy przez 30 minut.Ciasto studzimy na kratce. Gdy ciasto całkiem wystygnie przygotowujemy
lukier. Do szklanki wsypujemy
cukier puder i dodajemy
sok z cytryny, około 1 łyżeczki. Dokładnie mieszamy, jeśli byłby za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku. Ciasto lukrujemy i posypujemy posypką.

