ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami

Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Ciasto drożdżowe te jedno z moich ulubionych ciast, i za każdym razem, kiedy umieszczam drożdżowy przepis na blogu powtarzam to samo. Uwielbiam kiedy dom pachnie pieczonym drożdżowym ciastem. C zęsto je piekę czy to na słodko czy na słono. Daje nam ono mnóstwo możliwości. Dziś proponuję zawijańca z suszonymi morelami i śliwkami firmy Sante, która w swojej ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma Sante znajdziecie tutaj .
Czas przygotowania: 150 minut
Składniki
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
szczypta soli
7 g suszonych drożdży
1 jajko
50 g roztopionego masła
1/2 szklanki letniego mleka
3 łyżki naturalnego jogurtu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 kardamonu
1/2 goździków
Farsz:
50 g moreli suszonych Sante
50 g śliwek suszonych Sante
50 g suszonych wiśni
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
50 g rozpuszczonego masła
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
kolorowa posypka
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania gładkiego lśniącego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony płat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm. Ciasto smarujemy masłem i posypujemy cukrem i cynamonem. Morele i śliwki kroimy na paseczki i układamy na cieście, razem z suszonymi wiśniami. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia, a na nim rulon z ciasta, formujemy z niego wieniec. Wieniec nacinamy ostrym nożem,w odstępach 2-3 centymetrowych. Nacięte kawałki lekko wywijamy na bok. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto smarujemy odrobiną roztopionego masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut.
Ciasto studzimy na kratce. Gdy ciasto całkiem wystygnie przygotowujemy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, około 1 łyżeczki. Dokładnie mieszamy, jeśli byłby za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku. Ciasto lukrujemy i posypujemy posypką.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/04/drozdzowy-zawijaniec-z-suszonymi-owocami.html