Wykonanie

Składniki :260 g
mąki (pszennej)140 g
masła (82% tłuszczu, schłodzonego)3,5 łyżki
cukru pudru80 ml zimnego
jogurtu naturalnegoodrobina
cukru pudru do oprószenia/ kakao/cynamon do oprószenia1
jajko roztrzepane (do posmarowania ciasta po bokach).ok. 500 g
śliwek węgierekszczypta
soliWszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne.

Przygotowanie :
Masło siekamy nożem, łączymy z
cukrem pudrem, wrzucamy do misy pozostałe składnikiWyrabiamy ciasto, zagniatamy, a następnie formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią spożywczą, wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minDużą blachę wykładamy papierem do pieczeniaSchłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm na kształt przypominający koło, delikatnie podsypując
mąką. Przenosimy delikatnie na blachę, z ostawiamy 2-3 cm wolnego ciasta od brzegu, aby go założyć.Wykładamy
śliwki pocięte na grubsze plasterki, tak aby ich plasterki na siebie zachodziły. Układamy w okrągGórę oprószamy
kakao i ew.
cukrem pudrem (lub robimy to po upieczeniu, polecam także wersję z oprószeniem
cynamonem). Brzegi ciasta zakładamy do środka, lekko je zlepiając, aby nie odkleiły się podczas pieczenia. Ciasto na brzegach smarujemy roztrzepanym
jajkiem z dodatkiem
mleka.Pieczemy w temperaturze 200* C przez około 40-60 min. Około 10 min. przed końcem pieczenia przełączyłam tylko na grzanie dolne, umieszczając blaszkę jak najniżej grzałki.Wyjąć, ew. wystudzić (bo na ciepło też jest pyszna) i podawać np. z gałką
lodów, albo ...tylko posypana
cukrem pudrem :)Moje uwagi;Pozostawiłam na zawinięcie
boków około 5 cm ciasta.
Śliwki posypałam
cynamonem jeszcze przed pieczeniem.Ciasto w całości rozwałkowałam trochę grubiej niż podano w przepisie.przepis stąd