ßßß Cookit - przepis na Rustykalna tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Składniki :
260 g mąki (pszennej)
140 g masła (82% tłuszczu, schłodzonego)
3,5 łyżki cukru pudru
80 ml zimnego jogurtu naturalnego
odrobina cukru pudru do oprószenia/ kakao/cynamon do oprószenia
1 jajko roztrzepane (do posmarowania ciasta po bokach).
ok. 500 g śliwek węgierek
szczypta soli
Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne.
Przygotowanie :
Masło siekamy nożem, łączymy z cukrem pudrem, wrzucamy do misy pozostałe składniki
Wyrabiamy ciasto, zagniatamy, a następnie formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią spożywczą, wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm na kształt przypominający koło, delikatnie podsypując mąką. Przenosimy delikatnie na blachę, z ostawiamy 2-3 cm wolnego ciasta od brzegu, aby go założyć.
Wykładamy śliwki pocięte na grubsze plasterki, tak aby ich plasterki na siebie zachodziły. Układamy w okrąg
Górę oprószamy kakao i ew. cukrem pudrem (lub robimy to po upieczeniu, polecam także wersję z oprószeniem cynamonem). Brzegi ciasta zakładamy do środka, lekko je zlepiając, aby nie odkleiły się podczas pieczenia. Ciasto na brzegach smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.
Pieczemy w temperaturze 200* C przez około 40-60 min. Około 10 min. przed końcem pieczenia przełączyłam tylko na grzanie dolne, umieszczając blaszkę jak najniżej grzałki.
Wyjąć, ew. wystudzić (bo na ciepło też jest pyszna) i podawać np. z gałką lodów, albo ...tylko posypana cukrem pudrem :)
Moje uwagi;
Pozostawiłam na zawinięcie boków około 5 cm ciasta. Śliwki posypałam cynamonem jeszcze przed pieczeniem.
Ciasto w całości rozwałkowałam trochę grubiej niż podano w przepisie.
przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/10/rustykalna-tarta-ze-sliwkami.html