Wykonanie
Smaczne
ciasteczka z
marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury pokojowej - musi być zimne. Nie nakładamy też za dużo
marmolady, gdyż może wypłynąć w trakcie pieczenia.
Ciasteczka polecam, bo ładnie się prezentują i dobrze smakują :)
Składniki:3 szklanki
mąki2
jajka4 łyżki
jogurtu naturalnego6 płaskich łyżek
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia100g
masłaszczypta
solimarmoladaPrzygotowanie:Mieszamy na stolnicy
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia oraz
cukier puder. Następnie dodajemy zimne
masło, nożem rozdrabniamy i mieszamy z resztą składników. Kolejno dodajemy
jajka,
jogurt i dość szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 kawałki i każdy rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy
marmoladą, zawijamy w rulony, a
potem kroimy je nożem na małe roladki
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy temperaturze 180 stopni do nabrania złocistego koloru, czyli około 40 minut. Po upieczeniu możemy
ciasteczka na wierzchu posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)