Wykonanie
Pin It

Dziś święto
Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne
ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane
cukrem pudrem lub nadziane
bitą śmietaną, kremem czy też masą
migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie
cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze ciepłe... Nie mogliśmy się oprzeć :-).Hiszpańska tradycja nakazuje umieścić w cieście
fasolę lub pieniążek, temu kto go znajdzie przez cały nadchodzący rok będzie dopisywała pomyślność.


Czas przygotowania: 16 godzinSkładniki na 10-12 porcjiSkładnikiZaczyn:80 g
mąki pszennej 55050 g
mleka5 g świeżych
drożdżystarta skórka z 1
pomarańczyCiasto właściwe:120 g
cukrustarta skórka z 1
pomarańczystarta
skórka z cytryny80 g
mleka15 g świeżych
drożdży1 laska
cynamonu60 g
masła2
jajka30 g pomarańczowej
wody - agua de azahar (użyłam esencji pomarańczowej)szczypta
soli340 g
mąki pszennejDo dekoracji:
jajkopłatki migdałówowoce kandyzowane
cukier puder



Wykonanie:Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn.
Drożdże rozpuszczamy w
mleku, dodajemy
mąkę,
skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin.
Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy
cynamon, startą
skórkę z cytryny i
pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.Następnego dnia z
mleka wyjmujemy
cynamon.Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat, odgazowujemy i formujemy z niego rulon o długości mniej więcej 50 cm. Układamy go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wieniec, łącząc dokładnie dwa końce ciasta. Ciasto malujemy rozmąconym
jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 60- 80 minut w ciepłe miejsce.Gdy ciasto wyrośnie malejemy je
jajkiem po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi
owocami i
płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym, do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce, a gdy przestygnie posypujemy
cukrem pudrem.



