Wykonanie

Roscón de Reyes to tradycyjny hiszpański wypiek serwowany 6 stycznia z okazji święta
Trzech Króli ( dlaczego nie Królów? :-) ). Podekscytowana opiniami Agaty z bloga Kulinarne Przygody Gatity na jego temat, postanowiłam przetestować przepis. W międzyczasie podniecenie udzieliło cię mojej Macosze i finalnie to ona jako pierwsza zakasała rękawy i spłodziła to, co możecie oglądać.Ciasto jest czasochłonne, ale zapewniam Was, że efekt wynagradza to oczekiwanie.Roscón de Reyes jest delikatne i ma cudowną
cytrusowo-
cynamonową nutę.Całej naszej rodzinie smakowało baaardzo! :-)

źródło: Kulinarne Przygody GatitySkładniki:Zaczyn:80g
mąki pszennej5g świeżych
drożdży50 ml
mlekaskórka starta z 1
pomarańczyCiasto właściwe:340g
mąki pszennej120g
cukru80ml
mleka60g
masła15g świeżych
drożdży2
jaja1 laska
cynamonuskórka starta z 1
cytrynyskórka starta z 1
pomarańczyszczypta
soli30 ml
wody pomarańczowej (można zastąpić kilkoma kroplami esencji pomarańczowej)Dodatkowo:1
jajopłatki migdałowecukier puder do posypania
owoce kandyzowaneWykonanie:Wieczorem poprzedzającym dzień pieczenia ciasta nastawiamy zaczyn. Rozkruszone
drożdże zalewamy
mlekiem, mieszamy aż się w nim rozpuszczą, dodajemy
skórkę pomarańczową i
mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzinDo
mleka przeznaczonego do ciasta właściwego dodajemy
cynamon,
skórkę cytrynową i
pomarańczową, całość podgrzewamy ( nie dopuszczając do zagotowania)Kolejnego dnia wyjmujemy z
mleka cynamon. Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na ca 2 godzinyPo tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną
mąką stolnicę. Formujemy z niego wałek o dł. ca 50 cm, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robimy z naszego wałka wieniec, końce którego starannie ze sobą łączymy. Ciasto smarujemy rozkłóconym
jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrastania na 60-80 minutWyrośnięte ciasto smarujemy
jajkiem po raz kolejny, posypujemy
płatkami migdałowymi i kandyzowanymi
owocamiPieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C (bez termoobiegu)Po upieczeniu studzimy i posypujemy
cukrem pudrem

Życzę Wam Smacznego! :-)