ßßß
Roscón de Reyes to tradycyjny hiszpański wypiek serwowany 6 stycznia z okazji święta Trzech Króli ( dlaczego nie Królów? :-) ). Podekscytowana opiniami Agaty z bloga Kulinarne Przygody Gatity na jego temat, postanowiłam przetestować przepis. W międzyczasie podniecenie udzieliło cię mojej Macosze i finalnie to ona jako pierwsza zakasała rękawy i spłodziła to, co możecie oglądać.Ciasto jest czasochłonne, ale zapewniam Was, że efekt wynagradza to oczekiwanie.Roscón de Reyes jest delikatne i ma cudowną cytrusowo-cynamonową nutę.Całej naszej rodzinie smakowało baaardzo! :-)
źródło: Kulinarne Przygody GatitySkładniki:Zaczyn:80g mąki pszennej5g świeżych drożdży50 ml mlekaskórka starta z 1 pomarańczyCiasto właściwe:340g mąki pszennej120g cukru80ml mleka60g masła15g świeżych drożdży2 jaja1 laska cynamonuskórka starta z 1 cytrynyskórka starta z 1 pomarańczyszczypta soli30 ml wody pomarańczowej (można zastąpić kilkoma kroplami esencji pomarańczowej)Dodatkowo:1 jajopłatki migdałowecukier puder do posypaniaowoce kandyzowaneWykonanie:Wieczorem poprzedzającym dzień pieczenia ciasta nastawiamy zaczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy mlekiem, mieszamy aż się w nim rozpuszczą, dodajemy skórkę pomarańczową i mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzinDo mleka przeznaczonego do ciasta właściwego dodajemy cynamon, skórkę cytrynową i pomarańczową, całość podgrzewamy ( nie dopuszczając do zagotowania)Kolejnego dnia wyjmujemy z mleka cynamon. Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na ca 2 godzinyPo tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy z niego wałek o dł. ca 50 cm, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robimy z naszego wałka wieniec, końce którego starannie ze sobą łączymy. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrastania na 60-80 minutWyrośnięte ciasto smarujemy jajkiem po raz kolejny, posypujemy płatkami migdałowymi i kandyzowanymi owocamiPieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C (bez termoobiegu)Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Życzę Wam Smacznego! :-)