Wykonanie
Pin It

Ciasto z
miodem i
orzechami, przełożone masą grysikową to nie jest propozycja dla tych co na diecie ;-), choć muszę przyznać, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Jedną istotną rzeczą jest to, że po upieczeniu powinno się co najmniej przez dwa dni przegryzać, a blaty przejść wilgocią kremu. N ajlepiej przykryć je szklanym kloszem lub czymś innym, co nie pozwoli ciastu wyschnąć. A następnym razem do kremu grysikowego dodał parę kropel
alkoholu, będzie bardziej wyrazisty.



Proporcje na tortownicę o średnicy 21 cmCzas przygotowania: 180 minutSkładnikiCiasto:470 g
mąki pszennej10 g
sody oczyszczonej80 g
margaryny90 g
miodu65 g
cukru pudru10 g domowego
cukru waniliowego100 g
śmietany 18 %1
jajko60 g
masła50 g
miodu130 g
orzechów włoskich20 g
płatków migdałów2 łyżeczki domowej esencji waniliowej80 g
cukru trzcinowegoKrem grysikowy:100 g
kaszy manny500 ml
mleka25 g
cukru trzcinowego4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki domowej esencji waniliowej1 łyżeczka
cynamonu170 g
masła


Wykonanie:Zaczynamy od blatów z ciasta. Do garnuszka wrzucamy
margarynę i
miód, podgrzewamy, aż się rozpuszczą i dodajemy
cukier puder i
cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Do dużej miski przesiewamy
mąkę,
sodę oczyszczoną, dodajemy
śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy masę
miodową i dalej wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać elastyczne i gładkie ciasto, które chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia
orzechowego.W garnku umieszczamy
masło,
cukier trzcinowy i
miód, podgrzewamy, aż składniki się połączą.
Orzechy włoskie siekamy i wraz z
migdałami wkładamy je do garnuszka. Mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu.Ciasto wałkujemy na blacie wykrawając z niego z placki o średnicy 21 cm. Każdy placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku ciasta rozsmarowujemy gorąca masę
orzechową.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W trakcie pieczenia część masy może spłynąć, ale wtedy wystarczy tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika zgarnąć ją nożem z powrotem na ciasto. Ciasto studzimy na kratce.A teraz przyszedł czas na krem.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy
cukier trzcinowy i
cynamon. Gdy
mleko będzie gorące dodajemy
kaszę mannę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie powstały nam grudki.
Kaszę gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, raz na jakiś czas mieszając, aby nie powstał kożuch.W misce ucieramy
masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce zimnej
kaszy, a na koniec esencję. Gdy masa będzie jednolita dzielimy ją na dwie części. Pierwszą smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim, lekko go dociskamy. Drugi placek również smarujemy masą i przykrywamy trzecim krążkiem ciasta lekko go dociskając.Ciasto odstawiamy na 2 dni, aby się przegryzło, najlepiej przykryte szklanym kloszem lub czymś innym, co nie pozwoli ciastu wyschnąć.


