ßßß Cookit - przepis na Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami

Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Uff, w końcu chwila odpoczynku od upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ?
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki:
5 kotletów schabowych
5 plastrów parzonego wędzonego boczku
20 suszonych śliwek bez pestek
świeżo zmielony pieprz
sól
Do panierowania:
1 jajko
mąka pszenna
tarta bułka
Dodatkowo:
olej do smażenia
1 łyżeczka masła
wykałaczki
Wykonanie:
Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i pieprzymy. Na każdym układamy plasterek boczku i 4 śliwki. Zwijamy dosyć ściśle w roladkę i spinamy wykałaczkami.
W głębokim talerzu rozkłócamy jajko. Do dwóch kolejnych wsypujemy mąkę pszenną i tartą bułkę. Schabowe roladki najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w tartej bułce.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż uzyskają złocisty kolor.
Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/roladki-ze-schabu-z-suszonymi-sliwkami.html