Wykonanie
Z czym kojarzy się Wam typowy polski obiad ?Nam z kotletem
schabowym albo z mielonym. Do tego oczywiście zasmażana
kapusta, mizeria lub ulubiona surówka i mamy super szybki i smaczny obiad.O kaloriach wspominać nie
będę, bo jest ich.... dużo, za dużo, ale odrobina szaleństwa czasami nie zaszkodzi.Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni i nic nie poradzę na to, że go lubię :)Składniki - na 4 kotletyokoło 400-500 g
schabu bez kości lub 550-650 g
schabu z kością2
jajka1/2 szklanki
bułki tartejtłuszcz do smażenia (
smalec,
olej lub
masło)
sól i
pieprz do smakuopcjonalnie
mąka pszenna do oprószenia kotletówPrzygotowanie
Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5 do 2 cm. Każdy kotlet rozbić równomiernie tłuczkiem do
mięsa, uważając aby w
mięsie nie powstały dziury, Aby podczas rozbijania
mięsa uniknąć pryskania, można umieścić kotlet w foliowym woreczku
śniadaniowym.Kotlety lekko posolić, oprószyć
pieprzem i opcjonalnie obtoczyć w
mące.
Jajka robić na średnio głęboki talerz, na drugi talerz wysypać
bułkę tartą.Każdy kotlet zamoczyć w rozmąconych jajkach, a następnie panierować w
bułce tartej (tę czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę).Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania mocno złotego koloru.Podawać z
ziemniakami, puree ziemniaczanym i ulubionymi dodatkami.