Wykonanie

Dziś na blogu piękny, kolorowy tęczowy tort. Widziałam go już w kilku miejscach w necie, ale jakoś nie miałam odwagi... Ale w końcu kupiłam
barwniki spożywcze, akurat zbliżała się w rodzinie urodzinowa fala, więc już nie było wymówek :-). Natomiast jeśli
będę go robić drugi raz to nieco go zmodyfikuję: do nasączenia ciasta dodam
alkohol, natomiast do kremu dodam jakiś akcent smakowy, np
cytrynę. Jak dla nas tort był trochę za mdły.Dobrze też jest przygotować sobie do pieczenia blatów 3 tortownice (pożyczyłam od sąsiadki), wtedy pieczenie idzie zdecydowanie szybciej.Inspiracja Domowe wypieki .

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmSkładnikiCiasto na 6 blatów:360 g
masła210 g
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego6
jajek300 g
mąki pszennej120 g
mąki ziemniaczanej6 łyżeczek
proszku do pieczenia6 łyżeczek
mleka6
barwników spożywczych w żelu, u mnie WiltonNa krem:500 g
serka mascarpone500 ml
śmietanki kremówki 30-36%3 łyżki
cukru pudruDodatkowo:1 szklanka mocnej
herbatykolorowa posypka do dekoracji

Wykonanie:Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszysta masę. dalej obijając dodajemy po jednym
jajku.
Maki mieszamy z
proszkiem do pieczenia i razem z
mlekiem dodajemy stopniowo do ciasta. Miksujemy na wolnych obrotach niezbyt długo.Ciasto dzielimy na 6 równych części. Najlepiej jest zważyć ciasto i
potem podzielić na 6. Każda część ciasta przekładamy do osobnej miseczki, dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy.Ja użyłam 6 barwników, ale możemy użyć 3 podstawowych i po prostu mieszać ze sobą kolory według gustu. Trzeba pamiętać o tym, że po upieczeniu kolory są ciemniejsze.Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz i wykładamy na niego ciasto z jednej miseczki. Czynność tę powtarzamy przy każdym kolorze.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy po 3 blaty na raz przez 15-20 minut.Po upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia.Przygotowujemy krem. Zimny
serek i zimna
śmietanę ubijamy w misce na sztywną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy
cukier puder.Układanie blatów zaczynamy od koloru fioletowego,
potem niebieski, zielony, żółty, różowy i czerwony. Każdy blat delikatnie nasączamy mocną wystudzoną
herbatą. Blaty przekładamy kremem, a następnie obkładamy kremem cały tort.Dekorujemy według uznania.
