Wykonanie

Dziś na blogu kolejne sezonowe warzywo, czyli
rabarbar. Choć może powinnam napisać
owoc... ? Bo przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i
dżemy, a w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z
owocami.... W rzeczywistości
rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień.W dzisiejszym wpisie
rabarbar pojawia się w towarzystwie karmelu, puchatych
drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-).Inspiracja Matka wariatka i Moje wypiekiNa blogu znajdziecie również inne słodkie
rabarbarowe propozycje:
jogurtowe ciasto z
rabarbarem, kruche ciasto
rabarbarowe i lekkie ciasto
jogurtowe z
rabarbarem .

Składniki:460 - 480 g
mąki pszennej250 ml
mleka1
jajko75 g roztopionego
masła68 g
cukru25 g świeżych
drożdżymleko do pomalowania bułeczekKarmel:100 g
cukru2 łyżki
wody lub
cytryny4 łodyżki
rabarbaruKruszonka:3 łyżki
maki pszennej1,5 łyżki
cukru1,5 łyżki roztopionego
masła1 łyżeczka suszonego
imbiru
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone
masło, ciepłe
mleko i
jajko. Mieszamy, następnie dodajemy
cukier i
mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut.
Rabarbar kroimy w plastry. Na małą suchą patelnie wsypujemy 100 g
cukru i dodajemy
wodę lub sok. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu, aż
cukier się rozpuści a
potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy pokrojony
rabarbar i
imbir. Dusimy na małym ogniu, aż
rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy.Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm.
Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim skarmelizowany
rabarbar. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem.Bułeczki malujemy
mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Studzimy na kratce.
