Wykonanie
Dziś, zupełnie wyjątkowo, szłam do pracy na siódmą trzydzieści. Półtorej godziny spania dłużej to nie byle co, więc oczywiście obudziłam się w okolicach czwartej i nie mogłam zasnąć. Prawdopodobnie obudził mnie deszcz - lało jak z cebra, krople wręcz niemal z hukiem uderzały o szyby, niebo zasnute szarością nie budziło absolutnie żadnych nadziei na chociażby promyk słonka. Zamiast tego jednostajny szum, przez pół dnia. Wracając do domu czułam się, jakbym miała na dachu pasażera na gapę, który złośliwie leje mi na szybę
wodę z magicznego wiadra, którego zawartość nigdy się nie skończy. W dodatku roboty
drogowe niezwykle umiliły mi podróż - stwierdziłam, że przydałby mi się marouder, albo chociażby
maleńki hammer. W
sumie, to amfibia też nie byłaby zła... Błoto, kałuże, błoto z kałużami ... Możecie to sobie wyobrazić, prawda? Na szczęście w domu czekały na mnie cudowne drożdżówki z
rabarbarem, i mówię Wam - świat stał się o niebo lepszy po pierwszym kęsie. Hmm... Czyżby padało jakby troszkę mniej...?Drożdżówka z
rabarbarem i kruszonką to wspomnienie dzieciństwa - Babcia piekła ich całe mnóstwo w sezonie. Postanowiłam przygotować wersję mini, czyli pojedyncze, słodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę pyszne - mięciutkie, puchate ciasto, kwaśny, ale rozpływający się w ustach
rabarbar i słodka, delikatnie chrupiąca kruszonka, która została nieco unowocześniona odrobiną
kardamonu. Naprawdę - nie można chcieć więcej.W tajemnicy
powiem, że poczęstowałam nimi Tatę C. i zjadł całą, mimo, że był właśnie po sutym obiedzie. A to już o czymś świadczy.A Wy jakie macie
rabarbarowe wspomnienia...?Drożdżówki z
rabarbarem i
kardamonową kruszonką

Składniki:(na 12 sztuk)500 g
mąki pszennej24 g świeżych
drożdży125 ml letniego
mleka125 ml letniej
wody1
jajko55 g
cukru1/2 łyżeczki
soli50 g
masłanadzienie:450 g
rabarbaru30 g
cukrukruszonka:75 g
mąki pszennej60 g zimnego
masła60 g
cukru1 łyżeczka
kardamonudodatkowo:3 łyżki
mlekaMąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże, zasypać 1 łyżeczką
cukru i zalać połową
mleka wymieszanego z
wodą. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę płynów i
cukru,
sól oraz
jajko, i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone
masło, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić w 1centymetrowe kawałki, zasypać
cukrem i odstawić na 30 minut.
Mąkę na kruszonkę wymieszać z
cukrem i
kardamonem, a następnie rozetrzeć palcami z
masłem.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12
rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków
rabarbaru, wciskając w ciasto. Posypać kruszonką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Po tym czasie posmarować drożdżówki
mlekiem.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!

Dzisiaj piekę swoje pierwsze, prawie prawdziwe cupcakes - trzymajcie kciuki!