Wykonanie
Chciałam szybko i prosto. Do zrobienia takie było... ale prosto udek się nie je :) Przynajmniej ja mam z tym ogromny problem...ale za to Połówek lubi bardzo. Tutaj stwierdził, ze dobre... ale szału nie ma ;) No cóż... :)Udka podałam z pieczonymi
ziemniakami i
marchewką, a do tego zrobiłam
sałatkę z
sałaty masłowej, ale taką z przepisu mojej Mamy :) Przepis na udka znalazłam u Tysi .Potrzebujemy (4 porcje):- 4
udka z kurczaka,- 10 średnich
ziemniaków,- 4
marchewki,- 0,5
selera,- 1
cebula,- parę gałązek świeżej
bazylii (oryginał:
lubczyk),-
oliwa z oliwek,-
masło,- ok. 100ml
wody,-
sól,-
pieprz,- czerwona
słodka papryka,-
czosnek granulowany,-
zioła prowansalskie,
sałata:-
sałata masłowa,- 0,5 dużego kubka
śmietany 18%,- szczypta
soli,- 1 łyżeczka
cukru,- 1 łyżeczka
octu.Udka zamoczyć w zimnej wodzie na ok. 20min. Po tym czasie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Natrzeć
solą,
pieprzem,
papryką,
czosnkiem. Włożyć do lodówki na 30min. W tym czasie obrać
ziemniaki,
marchewki,
selera,
cebulę.
Ziemniaki pokroić w ćwiartki,
marchewkę,
selera i
cebulę w kawałki. Warzywa wrzucić do miski, polać
oliwą, posypać
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć udka (skórką do góry) - nakłuć je parę
razy nożem, a na każde udko położyć kawałek
masła. Po bokach formy wlać
wodę. Pomiędzy warzywa powkładać gałązki
bazylii (
lubczyku). Przykryć. Zapiekać w temperaturze 200st przez 70 - 80min.
Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na kawałki i wrzucić do miski. Do garnuszka wlać
śmietanę,
sól,
cukier i
ocet. Wymieszać. Wlać sos do
sałaty i wymieszać.Udka podawać z pieczonymi
ziemniakami i
sałatą.