ßßß Cookit - przepis na Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu.

Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu.

nazwa

Wykonanie

Składniki na stripsy jak z KFC:
1 duży filet z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego
1/2 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka musztardy w proszku
Ciasto (panierka z KFC):
2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe)
100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko ja miałam akurat takie)
3/4 szklanki mąki z amarantusa
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
1/2 łyżeczki mielonych nasion chilli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru i musztardy w proszku
Dodatkowo do smażenia 1 litr oleju rzepakowego. Smażyłam w garnuszku o pojemności 2 litrów.
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić wzdłuż na paski. Pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do miski i doprawić.W osobnym naczyniu należy przygotować ciasto podobne do tego jakie robimy do naleśników. Łączymy składniki i dokładnie je mieszamy. Kawałki piersi z kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku paski piersi z kurczaka (każdy kawałek musi być dokładnie oblany ciastem). Kawałki kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz.
Na gorące stripsy położyłam dodatkowo plasterki sera żółtego typu Edam MSM Mońki . Dodały one jeszcze lepszego smaku :)
Edamski MSM Mońki to ser podpuszczkowy typu holenderskiego. Powstał z pasteryzowanego mleka krowiego i charakteryzuje się łagodnym smakiem z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Wyjątkowy aromat zawdzięcza wykorzystaniu wysokiej jakości składników i kilkutygodniowemu dojrzewaniu. Edamski MSM Mońki charakteryzuje się sprężystym elastycznym miąższem usianym nielicznymi oczkami o niewielkiej średnicy. Dzięki swoim właściwościom ma uniwersalne zastosowanie – jest doskonałym składnikiem kanapek, koreczków oraz zapiekanek.
Źródło: Klik
SKŁADNIKI:
2 garści jarmużu
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki wlewamy oliwę, doprawiamy. Wymieszać. Dodać jarmuż i wymieszać tak aby każdy kawałek jarmuży był doprawiony oliwa i przyprawami. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem.Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 minut (góra i dół z termoobiegiem).
FRYTKI
SKŁADNIKI:
6 ziemniaków
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
szczypta nasion chilli
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć, nie obierać. Pokroić na kawałki (paski) takie o grubości 1 cm. Wyłożyć na blaszce, na tej samej co do chipsów jarmużowych. Doprawić. Nie dodaję oliwy. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/07/stripsy-z-frytkami-i-chipsami-z-jarmuzu.html