Wykonanie

Składniki na stripsy jak z KFC:1 duży
filet z kurczaka1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu czerwonego1/2 łyżeczki mielonego
chili1 łyżeczka mielonej
papryki słodkiej1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka
musztardy w proszkuCiasto (panierka z KFC):2
jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe)100
mleka 3,2 % (może być dowolne
mleko ja miałam akurat takie)3/4 szklanki
mąki z
amarantusa1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu kolorowego1/2 łyżeczki mielonych nasion
chilli1/2 łyżeczki mielonego
imbiru i
musztardy w proszkuDodatkowo do smażenia 1 litr
oleju rzepakowego. Smażyłam w garnuszku o pojemności 2 litrów.PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić wzdłuż na paski. Pokrojoną
pierś z kurczaka przełożyć do miski i doprawić.W osobnym naczyniu należy przygotować ciasto podobne do tego jakie robimy do naleśników. Łączymy składniki i dokładnie je mieszamy. Kawałki
piersi z kurczaka zalewamy
ciastem. Do miski wsypujemy
mąkę i obtaczamy w niej po kawałku paski
piersi z kurczaka (każdy kawałek musi być dokładnie oblany
ciastem). Kawałki
kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz.Na gorące stripsy położyłam dodatkowo plasterki
sera żółtego typu Edam MSM
Mońki . Dodały one jeszcze lepszego smaku :)Edamski MSM
Mońki to
ser podpuszczkowy typu holenderskiego. Powstał z pasteryzowanego
mleka krowiego i charakteryzuje się łagodnym smakiem z lekko wyczuwalną
orzechową nutą. Wyjątkowy aromat zawdzięcza wykorzystaniu wysokiej jakości składników i kilkutygodniowemu dojrzewaniu. Edamski MSM
Mońki charakteryzuje się sprężystym elastycznym miąższem usianym nielicznymi oczkami o niewielkiej średnicy. Dzięki swoim właściwościom ma uniwersalne zastosowanie – jest doskonałym składnikiem kanapek, koreczków oraz zapiekanek.Źródło: Klik

SKŁADNIKI:2 garści
jarmużu1 łyżka
oliwy z oliwekszczypta
soliświeżo mielony
pieprz1/2 łyżeczki
słodkiej papryki mielonejPRZYGOTOWANIE:Do miseczki wlewamy
oliwę, doprawiamy. Wymieszać. Dodać
jarmuż i wymieszać tak aby każdy kawałek
jarmuży był doprawiony
oliwa i
przyprawami. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem.Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 minut (góra i dół z termoobiegiem).FRYTKISKŁADNIKI:6
ziemniakówszczypta
soliświeżo mielony
pieprzszczypta nasion
chilliPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć, nie obierać. Pokroić na kawałki (paski) takie o grubości 1 cm. Wyłożyć na blaszce, na tej samej co do
chipsów jarmużowych. Doprawić. Nie dodaję
oliwy. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
