Wykonanie
Jak zawsze mam opóźnienie jeżeli chodzi o dodawanie postów na bieżąco :)Jestem SuperMamą !!!W poniedziałek wieczorem synek wpadł na pomysł, że zjadłby zupkę z
rybkową. Pomysł super, ale godzina prawie 19:00, nie ma szans nie
będę robić o tej godzinie zupy. Przecież o 20:00 mam Jogę. Siłą rzeczy marzenie synka o zupce rybkowej spełniłam w połowie. Zebraliśmy się i szybciorem po zakupy. Wytłumaczyłam mu grzecznie, że zupkę zrobimy sobie razem rano.Nie ma bata matka.... spinaj poślady i z samego rano myk myk rób zupę !!!24-03-2015 godzina 06:52 zupa gotowa do podania !!!Tego jeszcze u mnie nie było :) Zupa wiosenna z całą gamą jarzyn z dodatkiem
dorsza to wyśmienity pomysł na przemycenie do diety naszych dzieciaków
ryby.Pan
DorszDorsz ma kila zalet: należy do grupy najmniej kalorycznych ryb; świetnie nadaje się do gotowania. Idealnie sprawdza się podczas smażenia i grillowania jak również duszenia w warzywach.Czy wiesz, że.....Dobrze wiedzieć, że
ryby w diecie naszych maluszków pełnią bardzo ważną rolę. Stąd tez kilka odpowiedzi na najczęściej zadane przez rodziców pytania:
Ryby bogate są w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D) oraz składniki mineralne (jod,
fluor, potas, fosfor).W jakim wieku powinniśmy wprowadzić do diety małych łobuzów ryby?Zgodnie z zaleceniami
ryba w diecie malucha może pojawić się już w 6 miesiącu życia u dzieci karmionych
mlekiem modyfikowanym i w 7 miesiącu u dzieci karmionych piersią.
Rybę należy podawać ostrożnie, ponieważ pewien procent dzieci, około 3-4%, jest uczulona na ich
białko. http://canpolbabies.com/Które gatunki ryb będą najlepsze dla brzuszków dzieci?Warto podawać dziecku
ryby morskie i słodkowodne. Z chudych polecam
dorsza,
sandacza i
morszczuka, natomiast z tłustych
halibuta,
łososia oraz
makrelę. Dwulatkom możesz podawać też
owoce morza:
krewetki czy
kalmary. Najlepsze są świeże
ryby, filety oczyszczone z ości. Mrożone kupuj tylko w sprawdzonych sklepach, aby nie trafić na takie, które były zamrażane więcej niż raz. http://canpolbabies.com/Jak przygotować taką
rybę oraz co najważniejsze jak często?Najlepiej będzie jeśli ugotujemy
rybę na parze lub tez w wodzie (bez dodatku
soli, ja dodaje zawsze troszkę
soli himalajskiej). Następnie zaraz po ugotowaniu należy starannie usunąć z niej wszystkie ości (ja to robię pęsetą). W zależności od wieku dziecka należy ją dokładnie rozdrobnić i dodać do zupki. Starszym łobuzom można podawać
rybkę upieczoną (ja najczęściej robiłam to w naczyniu do zapiekania albo w folii).Nie podawajcie maluszkom
ryby smażonej na głębokim tłuszczu.Jeśli organizm nie zareaguje alergią, a nasz dziecko polubi
rybę, zacznijmy podawać ją dwa
razy w tygodniu, zastępując nią porcję
mięsa.PRZEPISSKŁADNIKI:600- 700 g
filetów z dorsza (świeżych)450 g
mrożonych warzyw (zupa kalafiorowa z
koperkiem)450 g
mrożonych warzyw (zupa jarzynowa)150 g
mrożonej włoszczyzny1 łyżka
lubczyku1/2 łyżeczki
czerwonej papryki1 łyżka suszonej
natki pietruszki1 pęczek
koperku (posiekać)szczypta
soli himalajskiej i
przyprawy do ryb400 ml
jogurty naturalnegoświeżo mielony
pieprz1,5 litra
wodyPRZYGOTOWANIE:Filety umyć,usunąć ewentualne ości i pokroić w większe kawałki. Posypać delikatnie
solą i przywarą. Odstawić na 10-15 minut.Do garnka lub misy multicookera wlać
wodę.W garnku warzywa,
koperek, przy[prawy gotować przez 30 minut pod przykryciem. / W multicookerze ustawić opcje SOUP 20 minut.Po upływie tego czasu dodać do gotującej się zupy
jogurt. Mieszać. Nie zakrywać pokrywką ani nie zamykać misy. Dodawać kawałki
ryby. Gotować jeszcze przez 10 minut.












