ßßß Cookit - przepis na Zupa wiosenna z dorszem.

Zupa wiosenna z dorszem.

nazwa

Wykonanie

Jak zawsze mam opóźnienie jeżeli chodzi o dodawanie postów na bieżąco :)
Jestem SuperMamą !!!
W poniedziałek wieczorem synek wpadł na pomysł, że zjadłby zupkę z rybkową. Pomysł super, ale godzina prawie 19:00, nie ma szans nie będę robić o tej godzinie zupy. Przecież o 20:00 mam Jogę. Siłą rzeczy marzenie synka o zupce rybkowej spełniłam w połowie. Zebraliśmy się i szybciorem po zakupy. Wytłumaczyłam mu grzecznie, że zupkę zrobimy sobie razem rano.
Nie ma bata matka.... spinaj poślady i z samego rano myk myk rób zupę !!!
24-03-2015 godzina 06:52 zupa gotowa do podania !!!
Tego jeszcze u mnie nie było :) Zupa wiosenna z całą gamą jarzyn z dodatkiem dorsza to wyśmienity pomysł na przemycenie do diety naszych dzieciaków ryby.
Pan Dorsz
Dorsz ma kila zalet: należy do grupy najmniej kalorycznych ryb; świetnie nadaje się do gotowania. Idealnie sprawdza się podczas smażenia i grillowania jak również duszenia w warzywach.
Czy wiesz, że.....
Dobrze wiedzieć, że ryby w diecie naszych maluszków pełnią bardzo ważną rolę. Stąd tez kilka odpowiedzi na najczęściej zadane przez rodziców pytania:
Ryby bogate są w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D) oraz składniki mineralne (jod, fluor, potas, fosfor).
W jakim wieku powinniśmy wprowadzić do diety małych łobuzów ryby?
Zgodnie z zaleceniami ryba w diecie malucha może pojawić się już w 6 miesiącu życia u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym i w 7 miesiącu u dzieci karmionych piersią. Rybę należy podawać ostrożnie, ponieważ pewien procent dzieci, około 3-4%, jest uczulona na ich białko. http://canpolbabies.com/
Które gatunki ryb będą najlepsze dla brzuszków dzieci?
Warto podawać dziecku ryby morskie i słodkowodne. Z chudych polecam dorsza, sandacza i morszczuka, natomiast z tłustych halibuta, łososia oraz makrelę. Dwulatkom możesz podawać też owoce morza: krewetki czy kalmary. Najlepsze są świeże ryby, filety oczyszczone z ości. Mrożone kupuj tylko w sprawdzonych sklepach, aby nie trafić na takie, które były zamrażane więcej niż raz. http://canpolbabies.com/
Jak przygotować taką rybę oraz co najważniejsze jak często?
Najlepiej będzie jeśli ugotujemy rybę na parze lub tez w wodzie (bez dodatku soli, ja dodaje zawsze troszkę soli himalajskiej). Następnie zaraz po ugotowaniu należy starannie usunąć z niej wszystkie ości (ja to robię pęsetą). W zależności od wieku dziecka należy ją dokładnie rozdrobnić i dodać do zupki. Starszym łobuzom można podawać rybkę upieczoną (ja najczęściej robiłam to w naczyniu do zapiekania albo w folii).
Nie podawajcie maluszkom ryby smażonej na głębokim tłuszczu.
Jeśli organizm nie zareaguje alergią, a nasz dziecko polubi rybę, zacznijmy podawać ją dwa razy w tygodniu, zastępując nią porcję mięsa.
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
600- 700 g filetów z dorsza (świeżych)
450 g mrożonych warzyw (zupa kalafiorowa z koperkiem)
450 g mrożonych warzyw (zupa jarzynowa)
150 g mrożonej włoszczyzny
1 łyżka lubczyku
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 pęczek koperku (posiekać)
szczypta soli himalajskiej i przyprawy do ryb
400 ml jogurty naturalnego
świeżo mielony pieprz
1,5 litra wody
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć,usunąć ewentualne ości i pokroić w większe kawałki. Posypać delikatnie solą i przywarą. Odstawić na 10-15 minut.
Do garnka lub misy multicookera wlać wodę.
W garnku warzywa, koperek, przy[prawy gotować przez 30 minut pod przykryciem. / W multicookerze ustawić opcje SOUP 20 minut.
Po upływie tego czasu dodać do gotującej się zupy jogurt. Mieszać. Nie zakrywać pokrywką ani nie zamykać misy. Dodawać kawałki ryby. Gotować jeszcze przez 10 minut.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/03/zupa-wiosenna-z-dorszem.html