ßßß Cookit - przepis na Pissaladiere

Pissaladiere

nazwa

Wykonanie

Czyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią oliwek, cebuli czy anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego dużego placka.
Składniki na ciasto 10 porcji:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej przegotowanej wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Dodatkowo:
200 g cebuli czerwonej
200 g cebuli białej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki pieprzu
2-3 łyżki octu jabłkowego
20 czarnych oliwek bez pestek
1 puszka filecików anchois 225 g
listki pietruszki i rukoli do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, Wymieszać przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. W misce wymieszać mąkę, drobno posiekany rozmaryn, olej, jajko i wlać mieszaninę drożdży. Wymieszać, a następnie zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnęcia ( u mnie około 40 minut).
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Umieścić ją na rozgrzanej patelni z oliwą, dusić na małym ogniu 20 minut. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet i dusić jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia i podzielić na równe prostokąty. Rozłożyć pozostawiajac około 3 cm wolnego z każdej strony na wyrośnięcie. W środku każdego prostokata około 1,5 cm od każdego brzegu, wyciać drugi. Na środku każdego ułożyć uduszoną cebulkę, fileciki anchois, odsaczone z zalewy i pokrojone oliwki. Piekarnik rozgrzać do 180 C ( u mnie z termoobiegiem) i piec bułeczki przez około 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Podawać z pietruszką i rukola bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/01/pissaladiere.html