Wykonanie
Czyli bułeczki
drożdzowe z
anchois,
oliwkami i karmelizowaną
cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią
oliwek,
cebuli czy
anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego dużego placka.

Składniki na ciasto 10 porcji:250 g
mąki pszennej150 ml ciepłej przegotowanej
wody30 g świeżych
drożdży2 łyżki
oliwy1
jajko1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynuDodatkowo:200 g
cebuli czerwonej200 g
cebuli białej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1/4 łyżeczki
pieprzu2-3 łyżki
octu jabłkowego20 czarnych
oliwek bez pestek1 puszka filecików
anchois 225 glistki
pietruszki i
rukoli do dekoracji

Sposób przygotowania:Do miski wlać
wodę, dodać pokruszone
drożdże i
cukier, Wymieszać przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. W misce wymieszać
mąkę, drobno posiekany
rozmaryn,
olej,
jajko i wlać mieszaninę
drożdży. Wymieszać, a następnie zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnęcia ( u mnie około 40 minut).W międzyczasie
cebulę obrać i pokroić w piórka. Umieścić ją na rozgrzanej patelni z
oliwą, dusić na małym ogniu 20 minut. Dodać
sól,
pieprz,
cukier i
ocet i dusić jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym
mąką blacie. Przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia i podzielić na równe prostokąty. Rozłożyć pozostawiajac około 3 cm wolnego z każdej strony na wyrośnięcie. W środku każdego prostokata około 1,5 cm od każdego brzegu, wyciać drugi. Na środku każdego ułożyć uduszoną
cebulkę, fileciki
anchois, odsaczone z zalewy i pokrojone
oliwki. Piekarnik rozgrzać do 180 C ( u mnie z termoobiegiem) i piec bułeczki przez około 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Podawać z
pietruszką i
rukola bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!