Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pyszna
falaretkę wołowo-drobiową. To juz kolejna moja popozycja na tę zimną przekaskę. Były już:Goloneczka w galarecieSkrzydełka w galarecie
Galaretka z nóżek wieprzowych i
wołowinySchab w galarecie
Galaretka z
kurczakaDzisiejsza
galareka powstała z
mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta.
Składniki:1 kg
antrykotu4 udka3
marchewki1
cebula1 nieduży
seler1średnia
pietruszka2 gałązki listków
selera2 klistki laurowe4-5 kulek
pieprzu i
ziela angielskiegosól smakuszczypta
majeranku2-3 ząbki
czosnku2 płaskie łyżeczki
żelatynySposób przygotowania:
Wołowinę i udka umyłam. Wrzuciłam do garnka zalałam zimną
wodą (2,5l-3l) tak, aby wszystko było zakryte, zagotowałam i zebrałam łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Dodałam obrane warzywa w całości oraz
przyprawy.Gotowałam na pykającym ogniu przez 90 minut.
Mięso powinno być mięciutkie.Po tym czasie rosół podzieliłam na 2 części. Jedna została zjedzona z
makaronem, do drugiej po odecdzeniu
mięsa i warzw dodałam namoczoną
żelatynę, wyciśnięty przez praskę
czosnek i
majeranek. Doprawiłam
pieprzem.
2 udka ( obrane ze skóry) i polowę
wołowiny po przestudzeniu podzieliłam palcami na drobne kawałeczki. Do przygotowanych naczynek pokroiłam
marchewkę, porozkładałam
mięso i wszystko zalałam rosołem z
żelatyną. Wstawiłam na lodówki.
Z uwagi na małe naczynka,
galaretka po 2 godzinach była juz zastygnięta i można było ja podawać. Życzę smacznego.