Wykonanie
Połączenie smaków może się wydawać niecodzienne, ale zapewniam, że
sałatka smakowała wybornie. Robiłam ją gdy miałam świeże
czereśnie, ale z mrożonych też można ją wykonać. Można też zastąpić
czereśnie borówką,
truskawką lub
arbuzem. Wazne jest aby były w sałatceconajmniej dwa rodzaje
owoców.

Składniki na 2 duże porcje:2 garście
rukolikilka gałązek świeżego
tymianku i
koperku1 garść świeżej
bazylii1/2 szklanki
czereśni4
morele2
jajka1
filet z kurczaka 200 g1 łyżeczka
przyprawy do kurczakaolej do smażenia

Sos:Kilka listków pokrojonej
miety1 łyżeczka
miódu1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
olejusól i
pieprz do smakukilka
płatków chili
Sposób wykonania:Fileta umyć, osuszyć, pokroić w drobne paseczki i obtoczyć w
przyprawie do
kurczaka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju i wrzucić
mięso. Smażyć z obu stron na złoty kolor około 10 minut. Zdjąć z patelnii odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. W dwóch miseczkach ułożyć umytą, osuszoną
rukolę i listki
bazyli, na nich ułożyć
kurczaka, pokrojone w kosteczkę
morele, oraz przekrojone na pół
czereśnie.
Jajka obrać przekrić na mniejsze kawałki i przecisnąć przez praskę do wyciskania
czosnku. Tak powstałymi wiórkami posypać
sałatkę. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu i polać nim
sałatkę zaraz przed podaniem. Udekorować
koperkiem i gałązkami
tymianku. Smacznego.