ßßß
Składniki:250 g zielonych szparagów1/2 średniego kalafiora1 cebula1 marchewka10 cm białego pora1 łyżeczka startego imbiru1 łyżka sosu sojowego1 korpus z kurczakasok z jednej cytryny100 g słodkiej śmietanysól i pieprz do smaku2 jajka ugotowane na twardokilka gałązek koperku
Sposób przygotowania:Korpus kurczaka umyć zalać około 1,5 litra zimnej wody, dodać w całości cebulę, marchewkę, pora i zdrewniałe końcówki szparagów tak około 2,5-3 centymetrowej długości, gotować aż korpus będzie miękki....około 40 minut. Po tym czasie zdjąć wywar z ognia i przecedzić do drugiego garnka. Dodać różyczki kalafiora, pokrojone na 2-3 części obrane szparagi za wyjątkiem główek ( te wrzucić na 5 minut przed końcem gotowania zupy), imbir i gotować kolejne 10 minut. Wlać sos sojowy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z palnika i wlać śmietanę. Zupę nalać do miseczek i ozdobić plasterkami jajka oraz koperkiem. Smacznego.