Wykonanie
Dzisiaj proponuję pyszną i lekką
sałatkę z nowalijkami, doskonałą na lunch czy lekki obiad. Zrobienie jej trwa tyle, co ugotowanie
jajek, a smak zasługuje na kolejne jej zrobienie...polecam zwłaszcza na takie upały jak dzisiaj.

Składniki na 2-3 osoby :4
jajka ugotowane na twardogarść
pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych1/2 główki
sałaty masłowejkilka
rzodkiewek1/2 niedużej
czerwonej cebulikilkanaście plasterków świeżego
ogórkagarść świeżej
rzeżuchykilkanaście listków świeżego
oregano
Sos:3 łyżki drobno posiekanej świeżej
mięty2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka płynnego
miodu naturalnego3 łyżki
oleju kujawskiego2 łyżki
octu balsamicznego1 ząbek
czosnkukilka
płatków chilisól morskapieprz czrny mielony

Sposób przygotowania:
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na robniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na sałacie ułożyć dookoła
jajka przekrojne na ćwiartki,
ogórka i
rzodkiewkę w płłplasterkach.
Cebulę pokroić w piórka i posypać
sałatkę. Na końcu ułożyć poprzekrajane na pół
pomidorki,
rzeżuchę i listki
oregano.W słoiczku polączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać pokrojone drobno listki
mięty,
czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka
płatków chili,
sól i
pieprz. Słoik zakręcić i dokładnie wymieszać.
Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem...Smacznego :)