Wykonanie
Sałatka śląska, to nic innego jak znana chyba wszystkim żydowska, z tą jednak różnicą, że
cebulę zastępujemy
porem. Bardzo ją w domu lubimy, zwłaszcza jej wersję ze
śledziem.

Składniki:4 średniej wielkości
ziemniaki6 jaj2 duże
matiasy z
oleju10 cm grubego białego
pora1 łyżka ostrej
musztardy curry2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany4 czubate łyżki
majonezusól i
pieprz do smaku

Dodatkowo:1
matias z
oleju2 nieduże
pomidorykilka listków
lubczykukilka plasterków
ogórka
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo,przestudzić i obrać.
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości ( nie rozgotować). Poczekać przed krojeniem aż całkowicie wystygną, wtedy
sałatka nie będzie papkowata.... Obrać i drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski. Do
ziemniaków dodać drobno pokrojonego
śledzia,
pora,
jajka,
musztardę,
śmietanę,
majonez,
sól i
pieprz. Ja osobiście
pieprzu nie żałuję , bo
sałatka ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę.Przełożyć
sałatkę na półmisek, udekorować cząstkami
pomidora, plasterkami
śledzia,
ogórka oraz listkami
lubczyku. Podawać z
pieczywem....Smacznego :)Plastry
szynki rozłożyć na desce, na każdym ułożyć kopiastą łyżkę sałatki i zrolować.Ot i cała "czarna robota" wykonana, bo dekoracja, to już czysta przyjemność.