Wykonanie
Lubicie naleśniki? bo ja bardzo i to w każdej postaci. Wytrawne z
mięsem i warzywami, słodkie z
bitą śmietaną i
owocami, tradycyjne z
serem i
rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie
śmietany z
mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie.

Ciasto na naleśniki- składniki:100 g
jogurtu naturalnego200 g
mąki pszennej2
jajka150 ml
mleka1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliolej do smażeniaMasa do naleśników:0,4 l
śmietany 36%;150 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru1/2 szklanki
rodzynekSos:1/2 szklanki
powideł śliwkowo -
czekoladowych1/2 szklanki soku z
pomarańczy50 g
likieru pomarańczowegokilkanaście listków
melisy lub
mięty
Przygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym
oleju z łyżką
masła.W międzyczasie do rondelka wrzucić powidła i sok z
pomarańczy. Zagotować na małym ogniu tak, aby sok delikatnie odparował. Dodać
likier i całość zmiksować na gładką masę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno, dodać
mascarpone, puder i delikatnie połączyć mikserem na najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki na 5-10 minut. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na połowę naleśnika, posypać
rodzynkami, przykryć drugą połową .Naleśniki przełożyć na talerzyki, polać po wierzchu sosem , udekorować listkami
mięty i podawać. Smacznego :)