Wykonanie

Pachnąca
pomarańczą, intensywnie żółta , mięciutka i delikatna .Taka jest właśnie babka, której przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.Babkę można przygotować ucierając lub ubijając mikserem w tradycyjny sposób wszystkie składniki.Można ją również upiec w inny sposób, który najczęściej stosuje się przygotowując tradycyjne muffinki. Babki traktuję jako symbol i cudowna ozdobę świątecznego stołu i właśnie dlatego lubię
mieć kilka ich rodzajów. Wybieram więc proste i szybkie w przygotowaniu wypieki.Może kiedyś pokuszę się na te bardziej wyrafinowane np. tiulowe i muślinoweZ podanych składników upiekłam 2 mniejsze babeczki w foremce silikonowej.

Składniki:/ foremka o średnicy ok.20 cm , u mnie 2 mniejsze/3
jajka150 g
cukru pudru250 g
mąki pszennej130 ml
oleju roślinnego130 ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g
rodzynekszczypta
szafranu w proszkuskórka starta z
pomarańczy20 ml
likieru pomarańczowegoszczypta
soli na polewę:1 szklanka
cukru pudru/ok. 200 ml/1,5 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegooraz
rodzynki i skórka kandyzowana do dekoracjiWykonanie:/składniki o jednakowej temperaturze/-Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. C-Foremkę nasmarować dokładnie tłuszczem i wysypać
mąką lub
bułką tartą.-
Jajka wymieszać dokładnie z
jogurtem i
olejem.-
Mąkę połączyć z
cukrem, dodać
sól,
proszek do pieczenia i
szafran.-Masę jajeczna połączyć z sypkimi składnikami, dodać
likier,
skórkę pomarańczową i
rodzynki obtoczone w niewielkiej ilości
mąki.-Ciasto przelać do przygotowanej foremki.-Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.30-40min. /mniejsze krócej/-Upieczona babkę pozostawić do przestudzenia i wyjąć z foremki.-Zimne ciasto ozdobić polewą
jogurtową.Polewa /lukier/ jogurtowa:-
Cukier puder wsypać do szklanej miseczki i ucierając dodawać stopniowo
jogurt , aż do otrzymania gładkiej konsystencji lukru.
