ßßß
Składniki na 3 porcje:6 pałek z kurczaka2 ząbki czosnkusól i pieprz do smaku3 łyżki oleju do smażeniaSos :10 dkg sera rokpolsok z jednej mandarynki1 cała mandarynkakilkanaście rodzynek100 g śmietany kremówkikilka listków bazyliipieprz do smakukilka płatków chili
Przygotowanie :Pałki z kurczaka umyć, osuszyć ponacinać w poprzek, natrzeć solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostawić na godzinę do przemacerowania się składników.Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i usmażyć pałki na chrupko. Na mniejszą nagrzaną patelnię wlać śmietankę i pokruszony drobniutko rokpol.Poczekać aż ser się rozpuści, dodać sok wyciśnięty z jednej mandarynki, mandarynkę podzieloną na segmenty oraz rodzynki.. Doprawić pieprzem i płatkami chili. Pałki wyłożyć na talerz polać sosem, posypać tymiankiem oraz pietruszką. Udekorować mandarynką, kwiatkami z rzodkiewki i ogórka.
Smacznego :)DLACZEGO WARTO JEŚĆ MANDARYNKI?-są niskokaloryczne-zmniejszają ryzyko zachorowania na raka wątroby-dobrze wpływają na wątrobę, przełyk, żołądek oraz jelito grube-pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia-są dobrym źródłem błonnika oraz witaminy C-zawierają kryptoksantynę, która posiada właściwości przeciwutleniające oraz stanowi element profilaktyki osteoporozy u osób starszych