Wykonanie
Potrawy z
kurczaka bardzo często goszczą na naszym
stole.Można je przygotować na 1000 różnych sposobów.Duszone z grilla, pieczone, smażone.... Gotowane na gorąco lub na zimno w formie galaret czy galantyn.U mnie wczoraj gościł
kurczak pieczony.Podałam go jednak trochę inaczej niż zwykle.Przygotowałam do niego aromatyczny sos z
sera rokpol. Było pysznie :)
Składniki na 3 porcje:6 pałek z
kurczaka2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku3 łyżki
oleju do smażeniaSos :10 dkg
sera rokpolsok z jednej
mandarynki1 cała
mandarynkakilkanaście
rodzynek100 g
śmietany kremówkikilka listków
bazyliipieprz do smakukilka
płatków chiliPrzygotowanie :Pałki z
kurczaka umyć, osuszyć ponacinać w poprzek, natrzeć
solą,
pieprzem i wyciśniętym przez praskę
czosnkiem. Pozostawić na godzinę do przemacerowania się składników.Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i usmażyć pałki na chrupko. Na mniejszą nagrzaną patelnię wlać
śmietankę i pokruszony drobniutko rokpol.Poczekać aż
ser się rozpuści, dodać sok wyciśnięty z jednej
mandarynki,
mandarynkę podzieloną na segmenty oraz
rodzynki.. Doprawić
pieprzem i
płatkami chili. Pałki wyłożyć na talerz polać sosem, posypać
tymiankiem oraz
pietruszką. Udekorować
mandarynką, kwiatkami z
rzodkiewki i
ogórka.
Smacznego :)DLACZEGO WARTO JEŚĆ MANDARYNKI?-są niskokaloryczne-zmniejszają ryzyko zachorowania na
raka wątroby-dobrze wpływają na wątrobę, przełyk, żołądek oraz jelito grube-pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia-są dobrym źródłem błonnika oraz witaminy C-zawierają kryptoksantynę, która posiada właściwości przeciwutleniające oraz stanowi element profilaktyki osteoporozy u osób starszych