Wykonanie
Dziś przedstawiam Wam moi
drodzy moje urodzinowe dzieło.Nie pierwszy, i na pewno nie ostatni tort z
truskawkami w roli głównej.Tort jest łatwy w przygotowaniu i smakuje niesamowicie.Ładnie prezentuje się na talerzu, więc jest idealny na domowe przyjęcia.Lekki, bardzo aromatyczny i świeży.Czy czegoś więcej można chcieć od ciasta?Zapraszam ;-)

Składniki na formę 22cm:Spód:4
jajka135 g
cukru1 łyżeczki ekstraktu z
wanilii100 g
mąki pszennej35
mąki ziemniaczanejMus z
białej czekolady:200 g
białej czekolady200 ml
śmietany kremówki2
żółtka4 g
żelatyny w płatkach15 ml
mlekaMus z
truskawek:500 g
truskawek200 ml
śmietany kremówki50 - 100 g
cukru(zale ż y czy lubicie lekko słodko czy słodko)2
żółtka14 g
żelatyny w płatkach15 ml
mlekaDo dekoracji:11
truskawek + 3
truskawkiowoc granatuspecjalna
galaretka do dekorowania
owocówPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy boki i posypujemy
mąką.W misce na parze ubijamy
jajka z
cukrem na puszysty krem aż będą puszyste.

Ściągamy z pary i dodajemy łyżeczkę ekstraktu z
wanilii, przesianą
mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną mieszając delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu.Wlewamy masę i delikatnie uderzając tortownice wyrównujemy masę.

Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy 12-15 minut aż będzie złociste.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.Kiedy
biszkopt przestygnie ostrożnie odrywamy go od papieru.Układamy
biszkopt na blaszce która wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.Do ciasta w tym momencie użyłam regulowanej obręczy na okrągłe
torty. Z
biszkopta wycięłam formę o średnicy 22 cm, zapięłam i docisnęłam mocno.

Myjemy
truskawki i tniemy na pó ł, układamy na brzegach
truskawki dookoła obręczy, częścią przeciętą.

Robimy mus z
białej czekolady.Namaczamy
żelatynę w bardzo zimnej wodzie przez 2 minuty.

Wyciskamy

i dodajemy do gorącego
mleka.

Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miseczki, następnie wstawiamy na gorącą kąpiel
wodną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia.Kąpiel
wodna to nic innego jak garnek w garnku z wrzątkiem. Dzięki temu
czekolada ładnie i równomiernie topi się, a nie przypala.

Dodajemy
żółtka cały czas mieszając aż wszystko połączy się w całość. Następnie dodajemy ubitą
śmietanę.

Na samym końcu dodajemy rozpuszczon ą
żelatynę.Wlewamy masę na
biszkopt i wyrównujemy łyżką powierzchnię.

Wkładamy na 2 godziny do lodówki aż mus stężeje.W międzyczasie szykujemy mus z
truskawek.Namaczamy
żelatynę w bardzo zimnej wodzie przez 2 minuty.

Wyciskamy

i dodajemy do gorącego
mleka.

Mieszamy aż do rozpuszczenia.W blenderze miksujemy umyte i odszypułkowane
truskawki.

Ubijamy na sztywno kremówkę.Ubijamy
żółtka z
cukrem na puszysty krem aż będą puszyste.

Dodajemy powoli w kolejności mus z
truskawek, ostudzone
mleko z rozpuszczoną
żelatyną i ubito na sztywno kremówkę.

Wyciągamy ciasto z lodówki i zalewamy ostudzonym musem
truskawkowym.Następnie wkładamy z powrotem ciasto do lodówki aż stężeje.Dekorujemy wg własnego uznania
owocami. Wstawiamy do lodówki na całą noc.Ja użyłam
truskawki i
owoc granatu.
Truskawki i
owoc granatu pomalowałam specjalną
galaretką do
owoców dostępną we Włoszech, która nadaje im przezroczysty i świecący kolor.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)