ßßß Cookit - przepis na Tort z musem z białej czekolady i truskawek

Tort z musem z białej czekolady i truskawek

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam Wam moi drodzy moje urodzinowe dzieło.
Nie pierwszy, i na pewno nie ostatni tort z truskawkami w roli głównej.
Tort jest łatwy w przygotowaniu i smakuje niesamowicie.
Ładnie prezentuje się na talerzu, więc jest idealny na domowe przyjęcia.
Lekki, bardzo aromatyczny i świeży.
Czy czegoś więcej można chcieć od ciasta?
Zapraszam ;-)
Składniki na formę 22cm:
Spód:
4 jajka
135 g cukru
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g mąki pszennej
35 mąki ziemniaczanej
Mus z białej czekolady:
200 g białej czekolady
200 ml śmietany kremówki
2 żółtka
4 g żelatyny w płatkach
15 ml mleka
Mus z truskawek:
500 g truskawek
200 ml śmietany kremówki
50 - 100 g cukru(zale ż y czy lubicie lekko słodko czy słodko)
2 żółtka
14 g żelatyny w płatkach
15 ml mleka
Do dekoracji:
11 truskawek + 3 truskawki
owoc granatu
specjalna galaretka do dekorowania owoców
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy boki i posypujemy mąką.
W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem aż będą puszyste.
Ściągamy z pary i dodajemy łyżeczkę ekstraktu z wanilii, przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszając delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu.
Wlewamy masę i delikatnie uderzając tortownice wyrównujemy masę.
Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy 12-15 minut aż będzie złociste.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Kiedy biszkopt przestygnie ostrożnie odrywamy go od papieru.
Układamy biszkopt na blaszce która wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Do ciasta w tym momencie użyłam regulowanej obręczy na okrągłe torty. Z biszkopta wycięłam formę o średnicy 22 cm, zapięłam i docisnęłam mocno.
Myjemy truskawki i tniemy na pó ł, układamy na brzegach truskawki dookoła obręczy, częścią przeciętą.
Robimy mus z białej czekolady.
Namaczamy żelatynę w bardzo zimnej wodzie przez 2 minuty.
Wyciskamy
i dodajemy do gorącego mleka.
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miseczki, następnie wstawiamy na gorącą kąpiel wodną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Kąpiel wodna to nic innego jak garnek w garnku z wrzątkiem. Dzięki temu czekolada ładnie i równomiernie topi się, a nie przypala.
Dodajemy żółtka cały czas mieszając aż wszystko połączy się w całość. Następnie dodajemy ubitą śmietanę.
Na samym końcu dodajemy rozpuszczon ą żelatynę.
Wlewamy masę na biszkopt i wyrównujemy łyżką powierzchnię.
Wkładamy na 2 godziny do lodówki aż mus stężeje.
W międzyczasie szykujemy mus z truskawek.
Namaczamy żelatynę w bardzo zimnej wodzie przez 2 minuty.
Wyciskamy
i dodajemy do gorącego mleka.
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
W blenderze miksujemy umyte i odszypułkowane truskawki.
Ubijamy na sztywno kremówkę.
Ubijamy żółtka z cukrem na puszysty krem aż będą puszyste.
Dodajemy powoli w kolejności mus z truskawek, ostudzone mleko z rozpuszczoną żelatyną i ubito na sztywno kremówkę.
Wyciągamy ciasto z lodówki i zalewamy ostudzonym musem truskawkowym.
Następnie wkładamy z powrotem ciasto do lodówki aż stężeje.
Dekorujemy wg własnego uznania owocami. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ja użyłam truskawki i owoc granatu.
Truskawki i owoc granatu pomalowałam specjalną galaretką do owoców dostępną we Włoszech, która nadaje im przezroczysty i świecący kolor.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/04/tort-z-musem-z-biaej-czekolady-i.html