Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny wypiek
drożdżowy - Buchteln.Buchteln to tyrolskie bułeczki wypiekane ze słodkiego
ciasta drożdżowego, połączone ze sobą bokami i nadziewane
dżemem lub
marmoladą.Oryginalny przepis buchteln pochodzi z kuchni czeskiej.Buchteln wystepują również w kuchni niemieckiej, austriackiej i węgierskiej.Na Węgrzech
mówi się na te bułeczki Bukta, a w Bawarii Rohrnudeln.Najbardziej znane austriackie Buchteln serwowane są w Café Hawelka w Wiedniu, gdzie są specjalnością kawiarni i przygotowane są zgodnie z wieloletnią rodzinną recepturą. Przepis na ich przygotowanie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.Tradycyjna tyrolska receptura wymaga
dżemu morelowego.Natomiast ja moje butcheln wypełniłam
dżemem domowej roboty o smaku
jagodowym.Zapraszam na tyrolską recepturę z małą zmianą ;-)

Składniki na formę średnicy 27 cm:400
mąki7 g
drożdży instant60 g
cukru140 ml letniego
mleka40g
masła2
jajka lekko roztrzepaneskorka ze startej
cytrynyparę kropli esencji waniliowejszczypta
soliDodatkowo:40 g roztopionego
masłamarmolada do nadzienia(ja użyłam jagodowej)
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:W małej misce mieszamy letnie
mleko,
cukier i
drożdże, następnie odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 20 minut aż rozczyn podrośnie.W międzyczasie przesiewamy
mąkę do dużej miski. Po wskazanym czasie wlewamy mieszaninę do dużej miski zawierającą
mąkę, dodajemy
skórkę z cytryny, szczyptę
soli, roztopione
masło, roztrzepane
jajka i esencję z
wanilii.Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość.Do wyrabiania ciasta użyłam maszyny do pieczenia
chleba, zawsze tak robię z
ciastem drożdżowym.Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i wyrabiamy.Z ciasta formujemy 12 kulek o tej samej wadze.

Każdą kulkę rozpłaszczamy,

nakładamy na środek łyżeczkę nadzienia i zlepiamy.

Najpierw nakładamy jeden bok na
dżem,

później drugi.

Boczne jeden pod drugi.

Dno tortownicy o średnicy 27 cm i boki smarujemy
masłem. Każdą
bułkę smarujemy roztopionym
masłem i kładziemy na dno tortownicy częścią zawiniętą pod spód.Układamy kulki ciasta blisko siebie.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem smarujemy
bułki resztkami roztopionego
masła, jeśli nam zostało.Buchteln pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 – 30 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale ostudzone też smakują wybornie.
dżemem jagodowym.Coś pysznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)