Wykonanie
Scroll down for EnglishTym razem zapraszam Was na insalata di riso czyli włoska
sałatka z
ryżu - zdrowa, pożywna i bardzo smaczna.
Sałatka w sam raz na obiad czy kolację.Składniki proste, smak wyjątkowy.Dlaczego "włoska" ?Taką
sałatką zajadają się Włosi kiedy nadchodzą upały.Polecam w upały, gdy nam się nic nie chce, dlatego też podaje Wam przepis na dużą porcję.Choć w tym roku upałów brak, u mnie też gości na
stole.Zapraszam ;-)

Składniki na 12 porcji:500 g
ryżu500 gr giardiniera czyli
mieszanka warzyw w słoiku(
marchewka,
oliwki zielone i czarne,
czerwona papryka,
cebula w occie)300 g
tuńczyka w sosie naturalnym280 gr
oliwki taggiasche150 g
parówek500 g
szynki konserwowej200 g
sera Ementaleraoliwasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Ryż płuczemy, zalewamy zimną
wodą i gotujemy, lekko solimy. Warzywa odcedzamy i osuszamy.
Parówkę,
szynkę i
ser kroimy w kostkę. Ugotowane i ostudzony
ryż mieszamy z przygotowanymi warzywami, dodajemy
parówkę,
szynkę,
ser, odcedzonego
tuńczyka,
oliwki i
cebulę. Doprawiamy do smaku
oliwą,
solą i
pieprzem.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą. Najlepiej odstawić
sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników. Czynności do wykonania jest pozornie mało, całość - nie licząc gotowania
ryżu - zajęła mi 10 minut.Smacznego !Warto wiedzieć!Tego typu sałatki, można przygotować dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.Jeśli robicie tak jak ja dużą porcję, nie zalewajcie
oliwą. Ja zalewam
oliwą tuż przed jedzeniem. W lodowce przykrywam
sałatkę talerzem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionItalian rice saladIngredients for 12 servings:500 g rice500 g mix in a jar of vegetables (carrots, green and black olives, red pepper, onion in vinegar)300 g
tuna in natural280 gr olives taggiasche150 g sausages500 g tinned ham200 g Emmental cheeseoilsalt and pepper to tastePreparation:First, bring to a boil a pot with salted water and cook the rice cooked, drain it and stop the cooking by placing it under cold running water. Drain it again and keep aside. When everything is cold, put the rice in a bowl, add the drained vegetables, the drained
tuna. Add the chopped into cubes sausage, ham and cheese cut. Add the olives taggiasche and the oil. Season with salt and pepper. Let you salad rest in the refrigerator at least overnight; then taste it and, if it lacks seasoning, add some
more.
Serve cold, if you want in single-portions.