Wykonanie
Scroll down for English
Sałatka z 3 zbóż w sam raz na obiad czy kolacje. Bardzo lubię sałatki z wszelkimi ziarnami. Polecam w tak ciepły dzień jak dziś, przynajmniej u mnie. Przepis od znajomej u której gościłam na ostatnim przyjęciu. Przepis na tą
sałatkę zawiera 3 zboża:
ryż, płaskurka i jęczmień. Ja kupuje gotową mieszankę, Wy możecie w równych ilościach namieszać.Zapraszam i polecam;-)

Składniki na 8 porcji:400 gr 3 zbóż(
ryż, płaskurka i jęczmień)450 gr(odcedzone 420 gr)
mieszanki warzyw w puszce(
kukurydza,
zielony groszek,
oliwki zielone i czarne,
czerwona papryka)160 gr (odcedzone 112 gr)
tuńczyka w sosie naturalnym280 gr (odcedzone 140 gr)
oliwki taggiasche1
czerwona cebulaoliwasól i
pieprz do smaku
chiliPrzygotowanie:3 zboża płuczemy, zalewamy zimną
wodą i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Warzywa odcedzamy i osuszamy. Obraną
cebulę kroimy drobniutko w kostkę. Ugotowane i ostudzone 3 zboża mieszamy z przygotowanymi warzywami, dodajemy odcedzonego
tuńczyka i
oliwki oraz
cebulę. Doprawiamy do smaku
oliwą,
solą,
pieprzem i
chili.
Sałatka jest n ajlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą. Najlepiej odstawić
sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników. Czynności do wykonania jest pozornie mało, całość - nie licząc gotowania 3 zbóż - zajęła mi 5 minut.Smacznego !Warto wiedzieć:Tego typu sałatki, można przygotować je dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionDelicious salad of 3 cerealsIngredients for 8 servings:400 gr 3 cereals (rice, emmer and barley)450 gr (420 gr drained) canned mix vegetables (corn, green peas, green and black olives, red pepper)160 gr (112 gr drained)
tuna in natural280 gr (140 gr drained) olives taggiasche1 red onionoilsalt and pepper to taste
chiliDirections:First, bring to a boil a pot with salted water and cook the 3 cereals nce cooked, drain it and stop the cooking by placing it under cold running water. Drain it again and keep aside. When everything is cold, put the 3 cereals in a bowl, add the drained vegetables , the drained
tuna. Add the finely chopped peeled onion. Add the olives taggiasche and the oil. Season with salt, pepper and
chili. Let you salad rest in the refrigerator at least overnight; then taste it and, if it lacks seasoning, add some
more.
Serve cold, if you want in single-portions.