ßßß Cookit - przepis na Barszcz biały z grzankami chleba na obczyźnie

Barszcz biały z grzankami chleba na obczyźnie

nazwa

Wykonanie

Miło czasem poczuć domowy smak na obczyźnie. Co roku w Wielkanoc robię barszcz biały, mała cząstka Polski na moim stole.
Kuchnia włoska dominuje, ale zawsze jest coś co przypomina mi święta z dzieciństwa w Polsce i bliskich.
Barszcz jest wspaniały w smaku, pożywny i lekko kwaskowy.
Zapraszam ;-)
Składniki dla 12 osób:
kośc wieprzowa na zupę
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
500 g kiełbasy wędzonej
200 g boczku
mój zakwas na barszcz biały
5 litrów wody
3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżeczki mąki żytnej
sól i pieprz do smaku
5 łyżeczek majeranku
3- 5 łyżek octu
6 jajek ugotowanych na twardo
chleb do grzanek(kromka chleba na osobę)
1 łyżka oliwy z oliwek do grzanek
Przygotowanie:
Robimy wywar na kości. Wlewamy do wielkiego garnka wodę, dodajemy kośc, łodygi selera naciowego i cebulę.
Gotujemy 40 minut. Zbieramy z zupy pianę.
Boczek pokrojony w kostkę smażymy na rozgrzanej patelni, odcedzamy na papierze i dodajemy do naszego wywar.
To samo robimy z naszą kiełbasą.
W ten sposób wytopimy tłuszcz, i nasz barszcz nie będzie tak tłusty.
Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania. Do wywaru dodajemy przyprawy, rozgnieciony czosnek i zakwas na barszcz biały. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet. Całość gotujemy ok. 5 minut. W kubeczku mieszamy wodę z mąką pszenną i żytnią, dodajemy do barszczu. Na koniec wsypujemy majeranek i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Szykujemy grzanki. Chleb kroimy w plastry o 1 cm grubości, obcinamy skórkę i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, gdy będzie gorąca, wrzucamy kosteczki chleba. Podsmażamy do zrumienienia mieszając, by chleb się nie przypalił. Gdy grzanki będą gotowe, przekładamy je z patelni na talerz.
Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na pół. Nalewam gorący barszcz do talerzy, podajemy z jajkami na twardo oraz grzankami chleba.
Smacznego! :-)
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/04/barszcz-biay-z-grzankami-chleba-na.html