Wykonanie
Miło czasem poczuć domowy smak na obczyźnie. Co roku w Wielkanoc robię barszcz biały, mała cząstka Polski na moim
stole.Kuchnia włoska dominuje, ale zawsze jest coś co przypomina mi święta z dzieciństwa w Polsce i
bliskich.Barszcz jest wspaniały w smaku, pożywny i lekko kwaskowy.Zapraszam ;-)

Składniki dla 12 osób:kośc wieprzowa na zupę1
cebula2
łodygi selera naciowego500 g
kiełbasy wędzonej200 g
boczkumój zakwas na barszcz biały5 litrów
wody3 ząbki
czosnku5 ziaren
ziela angielskiego3
liście laurowe1 łyżeczka
mąki pszennej2 łyżeczki
mąki żytnej
sól i
pieprz do smaku5 łyżeczek
majeranku3- 5 łyżek
octu6
jajek ugotowanych na twardo
chleb do grzanek(kromka
chleba na osobę)1 łyżka
oliwy z oliwek do grzanekPrzygotowanie:Robimy
wywar na kości. Wlewamy do wielkiego garnka
wodę, dodajemy kośc,
łodygi selera naciowego i
cebulę.

Gotujemy 40 minut. Zbieramy z zupy pianę.
Boczek pokrojony w kostkę smażymy na rozgrzanej patelni, odcedzamy na papierze i dodajemy do naszego
wywar.

To samo robimy z naszą
kiełbasą.

W ten sposób wytopimy tłuszcz, i nasz barszcz nie będzie tak tłusty.Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania. Do
wywaru dodajemy
przyprawy, rozgnieciony
czosnek i zakwas na barszcz biały. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
ocet. Całość gotujemy ok. 5 minut. W kubeczku mieszamy
wodę z
mąką pszenną i żytnią, dodajemy do barszczu. Na koniec wsypujemy
majeranek i ewentualnie jeszcze doprawiamy.Szykujemy grzanki.
Chleb kroimy w plastry o 1 cm grubości, obcinamy skórkę i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy łyżkę
oliwy z oliwek, gdy będzie gorąca, wrzucamy kosteczki
chleba. Podsmażamy do zrumienienia mieszając, by
chleb się nie przypalił. Gdy grzanki będą gotowe, przekładamy je z patelni na talerz.Ugotowane na twardo
jajka obieramy i kroimy na pół. Nalewam gorący barszcz do talerzy, podajemy z
jajkami na twardo oraz grzankami
chleba.Smacznego! :-)Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)