ßßß
Składniki dla 12 osób:kośc wieprzowa na zupę1 cebula2 łodygi selera naciowego500 g kiełbasy wędzonej200 g boczkumój zakwas na barszcz biały5 litrów wody3 ząbki czosnku5 ziaren ziela angielskiego3 liście laurowe1 łyżeczka mąki pszennej2 łyżeczki mąki żytnejsól i pieprz do smaku5 łyżeczek majeranku3- 5 łyżek octu6 jajek ugotowanych na twardochleb do grzanek(kromka chleba na osobę)1 łyżka oliwy z oliwek do grzanekPrzygotowanie:Robimy wywar na kości. Wlewamy do wielkiego garnka wodę, dodajemy kośc, łodygi selera naciowego i cebulę.
Gotujemy 40 minut. Zbieramy z zupy pianę.Boczek pokrojony w kostkę smażymy na rozgrzanej patelni, odcedzamy na papierze i dodajemy do naszego wywar.
To samo robimy z naszą kiełbasą.
W ten sposób wytopimy tłuszcz, i nasz barszcz nie będzie tak tłusty.Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania. Do wywaru dodajemy przyprawy, rozgnieciony czosnek i zakwas na barszcz biały. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet. Całość gotujemy ok. 5 minut. W kubeczku mieszamy wodę z mąką pszenną i żytnią, dodajemy do barszczu. Na koniec wsypujemy majeranek i ewentualnie jeszcze doprawiamy.Szykujemy grzanki. Chleb kroimy w plastry o 1 cm grubości, obcinamy skórkę i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, gdy będzie gorąca, wrzucamy kosteczki chleba. Podsmażamy do zrumienienia mieszając, by chleb się nie przypalił. Gdy grzanki będą gotowe, przekładamy je z patelni na talerz.Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na pół. Nalewam gorący barszcz do talerzy, podajemy z jajkami na twardo oraz grzankami chleba.Smacznego! :-)Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)