Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym Wam podać przepis na
torta di arance rovesciata czyli ciasto do góry nogami z
pomarańczy, także po upieczeniu spód staje się wierzchem i na odwrót. Inspiracją do tego przepisu jest słynna
tarta tatin.Samo ciasto jest nieco pracochłonne, no ale trud zostaje nagrodzony. Ciasto jest przepyszne.Zapraszam ;-)

Składniki na formę o średnicy 22 cm:150g
cukru150g
mąki150g
masła5 jaj12 g
proszku do pieczenia6 - 8
pomarańczy(zale ż y jakiej wielkości s ą
pomarańcze)100g
cukruodrobina
soku z cytryny2 łyżki
wodyNa
syrop:sok z 2
pomarańczy (około 110g)tyle samo
cukru co soku2 łyżeczki
rumuPrzygotowanie:Wyciskamy
sok pomarańczowy, filtrujemy go przez sitko i ważymy. Wlewamy sok do rondla i dodajemy tyle samo
cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżeczki
rumu. Gasimy i studzimy.

Myjemy dokładnie
pomarańczę pod gorąca
wodą. Ja sparzyłam pod gorąca
wodą i obrałam tylko skórkę, bez białej części. Zbieram skórkę, na wspaniały proszek . Później obieramy z białej części i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm. Układamy plastry
pomarańcze w formie do pieczenia.W ten sposób wiemy ile nam jest potrzebnych
pomarańczy. Odkładamy
pomarańcze na talerz, myjemy formę. Wsypujemy do formy 100g
cukru, trochę
soku z cytryny i 2 łyżki
wody. Umieszczamy formę bezpośrednio nad płomieniem i robimy karmel bez mieszania, należy obracac formę co jakiś czas, gdy zaczyna się tworzyć karmel, tak że nasz karmel będzie spoczywać równomiernie zarówno na dnie i na bokach.

Układamy nasze plastry
pomarańczy na dnie i po bokach. Odkładamy formę na bok.

Robimy
biszkopt. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Rozpuszczamy
masło w mikrofali i ostudzamy nieco.
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy
białka od
żółtek. Ubijamy
białka ze szczyptą
soli. Szczypta
soli zmiękczy albuminy i ułatwi ubijanie. Gdy juz są spuchnięte dodajemy
żółtka, ubijamy aż mieszanina się rozjaśni. Ubijamy prawie 10 minut. Zmniejszamy obroty w mikserze i dodajemy powoli
masło. Ubijamy kilka minut. Dodajemy przesianą wcześniej
mąkę i
proszek do pieczenia mieszając delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu. Wlewamy masę i delikatnie uderzając tortownice wyrównujemy masę, uważając by nasze
pomarańcze nie oderwały się od
boków. Najlepiej dodawajcie masę powoli łyżką. Stukamy lekko do wyeliminowania pęcherzyków powietrza.

Pieczemy w temperaturze 170 ° C z termowentylacją przez 35 minut.Wyciągamy z piekarnika , przykrywamy formę dużym talerzem i odwracamy szybko, żeby nic się nie poprzesuwało, zawsze uważając ż eby nie poparzyć się wyciekającym karmelem.Polewamy na wierzchu sch ł odzonym
syropem.Efekt murowany.Przekonajcie się sami!Warto wiedzieć!Podłóżcie coś na spó d w piekarniku, bo karmel może się skraplać.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionUpside-down
cake with orangesIngredients:150g sugar150g
flour150g butter5 eggs12 g baking powder6 - 8 oranges (depending on what size are oranges)100g sugara little bit of lemon juice2 tablespoons waterFor the
syrup:2 orange juice (about 110g)110 g sugar2 teaspoons
rumPreparation:
Make the
syrop: Squeeze orange juice, filtering it through a
sieve and weigh.
Pour the juice into a saucepan and add the sugar. Bring to a boil and cook for a few minutes on low heat. Add 2 teaspoons
rum. Shut down and cool down.
Make the caramel: combine 100g of sugar, a little lemon juice and 2 tablespoons of water in a
mold over medium heat, stirring just until the sugar dissolves.Slice off the top and bottom of the oranges. Place the oranges cut-
side down and cut off the peel and white
pith with a chef's knife, following the
curve of the fruit. Cut along both sides of each membrane to remove the segments. Set the segments aside, discarding any seeds. Arrange orange slices over the brown sugar into desired pattern and set aside. We
make sponge
cake. Preheat oven to 170 ° C. Melt the butter in the microwave and allow to cool slightly.Slowly add the butter. Add the sifted
flour before baking powder and mixing gently with a spatula from top to bottom.
Pour the
mass and gently tapping weight springform
cake is leveled, being careful not to
make our oranges broke away from the sides. Top please add weight slowly with a spoon. Bake at 170 ° C for 35 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the
cake comes out clean.Run a knife blade along the sides of the
cake to insure a clean removal.Place serving
plate over the cast iron skillet and carefully invert the
cake. Keep the skillet on the
plate until the
cake falls into the
plate. Remove skillet and allow
cake to cool to room temperature.
Pour syrup on topbefore serving.