ßßß
Składniki na formę o średnicy 22 cm:150g cukru150g mąki150g masła5 jaj12 g proszku do pieczenia6 - 8 pomarańczy(zale ż y jakiej wielkości s ą pomarańcze)100g cukruodrobina soku z cytryny2 łyżki wodyNa syrop:sok z 2 pomarańczy (około 110g)tyle samo cukru co soku2 łyżeczki rumuPrzygotowanie:Wyciskamy sok pomarańczowy, filtrujemy go przez sitko i ważymy. Wlewamy sok do rondla i dodajemy tyle samo cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżeczki rumu. Gasimy i studzimy.
Myjemy dokładnie pomarańczę pod gorąca wodą. Ja sparzyłam pod gorąca wodą i obrałam tylko skórkę, bez białej części. Zbieram skórkę, na wspaniały proszek . Później obieramy z białej części i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm. Układamy plastry pomarańcze w formie do pieczenia.W ten sposób wiemy ile nam jest potrzebnych pomarańczy. Odkładamy pomarańcze na talerz, myjemy formę. Wsypujemy do formy 100g cukru, trochę soku z cytryny i 2 łyżki wody. Umieszczamy formę bezpośrednio nad płomieniem i robimy karmel bez mieszania, należy obracac formę co jakiś czas, gdy zaczyna się tworzyć karmel, tak że nasz karmel będzie spoczywać równomiernie zarówno na dnie i na bokach.
Układamy nasze plastry pomarańczy na dnie i po bokach. Odkładamy formę na bok.
Robimy biszkopt. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Rozpuszczamy masło w mikrofali i ostudzamy nieco. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Szczypta soli zmiękczy albuminy i ułatwi ubijanie. Gdy juz są spuchnięte dodajemy żółtka, ubijamy aż mieszanina się rozjaśni. Ubijamy prawie 10 minut. Zmniejszamy obroty w mikserze i dodajemy powoli masło. Ubijamy kilka minut. Dodajemy przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia mieszając delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu. Wlewamy masę i delikatnie uderzając tortownice wyrównujemy masę, uważając by nasze pomarańcze nie oderwały się od boków. Najlepiej dodawajcie masę powoli łyżką. Stukamy lekko do wyeliminowania pęcherzyków powietrza.
Pieczemy w temperaturze 170 ° C z termowentylacją przez 35 minut.Wyciągamy z piekarnika , przykrywamy formę dużym talerzem i odwracamy szybko, żeby nic się nie poprzesuwało, zawsze uważając ż eby nie poparzyć się wyciekającym karmelem.Polewamy na wierzchu sch ł odzonym syropem.Efekt murowany.Przekonajcie się sami!Warto wiedzieć!Podłóżcie coś na spó d w piekarniku, bo karmel może się skraplać.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionUpside-down cake with orangesIngredients:150g sugar150g flour150g butter5 eggs12 g baking powder6 - 8 oranges (depending on what size are oranges)100g sugara little bit of lemon juice2 tablespoons waterFor the syrup:2 orange juice (about 110g)110 g sugar2 teaspoons rumPreparation:Make the syrop: Squeeze orange juice, filtering it through a sieve and weigh. Pour the juice into a saucepan and add the sugar. Bring to a boil and cook for a few minutes on low heat. Add 2 teaspoons rum. Shut down and cool down.Make the caramel: combine 100g of sugar, a little lemon juice and 2 tablespoons of water in a mold over medium heat, stirring just until the sugar dissolves.Slice off the top and bottom of the oranges. Place the oranges cut-side down and cut off the peel and white pith with a chef's knife, following the curve of the fruit. Cut along both sides of each membrane to remove the segments. Set the segments aside, discarding any seeds. Arrange orange slices over the brown sugar into desired pattern and set aside. We make sponge cake. Preheat oven to 170 ° C. Melt the butter in the microwave and allow to cool slightly.Slowly add the butter. Add the sifted flour before baking powder and mixing gently with a spatula from top to bottom. Pour the mass and gently tapping weight springform cake is leveled, being careful not to make our oranges broke away from the sides. Top please add weight slowly with a spoon. Bake at 170 ° C for 35 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean.Run a knife blade along the sides of the cake to insure a clean removal.Place serving plate over the cast iron skillet and carefully invert the cake. Keep the skillet on the plate until the cake falls into the plate. Remove skillet and allow cake to cool to room temperature. Pour syrup on topbefore serving.