ßßß
Składniki na 8 porcji:500 g czarnej fasoli3 liście laurowe8 łyżek oliwy z oliwek4 ząbki czosnku2 cebule2 paprykisól i pieprz do smaku2 łyżki suszonego oregano2 łyżki kminku2 łyżki białego wytrawnego wina1 łyżka octuDo dekoracji:1 szczypta posiekanej cebuli lub papryczk ą chiliPrzygotowanie:Moczymy fasolę całą noc. Osączamy fasolę i przepłuczamy czystą wodą. Wlewamy 4 litry wody, wrzucamy listki laurowe i gotujemy 2 godziny. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na drobno. Do rondla wylewamy oliwę i dodajemy cebulę. Smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną na kawałeczki paprykę.
Na koniec dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy. Smażymy ok. 2 min. Dodajemy odsączoną fasolę.
Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy wino i ocet. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Po zdjęciu z palnika odstawiamy, by zupa trochę ostygła. Miksujemy całość partiami w blenderze. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Przelewamy z powrotem do rondla, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały.Zupę podajemy ze szczyptą posiekanej cebuli lub papryczk ą chili .Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients for 8 servings:500 g of black beans3 bay leaves8 tablespoons of olive oil4 cloves of garlic2 onions2 pepperssalt and pepper to taste2 tablespoons dried oregano2 tablespoons cumin2 tablespoons dry white wine1 tablespoon vinegarFor decoration:1 pinch of chopped onion and chiliPreparation:Soak the beans overnight. Drained beans and rinse with clean water. Pour 4 liters of water, throw the bay leaves and cook for 2 hours. In the meantime, peel the onions and cut finely. Pour the olive oil into a saucepan and add the onion. Fry a few minutes until the onion is soft and delicate. Add the chopped peppers into pieces. At the end, add the garlic and all the spices. Fry for about 2 minutes. Add the drained beans. Cook for ~ 20 minutes.Add the wine and vinegar. Cook covered for a few minutes.Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Stir well. Heat up to medium-high heat, to the flavors mixed up. Garnish with with a pinch of chopped onion or chili. Serve and enjoy!