ßßß Cookit - przepis na Pasta e ceci, czyli zupa z ciecierzycy

Pasta e ceci, czyli zupa z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dzisiaj proponuję Wam kolejną zupkę pasta e ceci. Włoska zupa z ciecierzycy, o konsystencji kremu, z makaronem i świeżym rozmarynem.
Zupa z ciecierzycy pochodzi z tradycyjnej kuchni wiejskiej i spożywana jest we Włoszech podczas zimowych miesięcy. Proponuje Wam wersję z boczkiem, który można wyeliminować, w ten sposób uzyskacie danie wegetariańskie.
Zupa ciecierzycy to danie o rustykalnym smaku, które może być podawane jako danie główne.
Składniki dla 6 osób:
500 g ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g boczku
2 łodygi selera naciowego z liścmi
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
4 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki bulionu
sól i pieprz do smaku
250 g makaronu tagliatelle
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy woda, tak aby była zakryta 8 cm nad powierzchnia. Dodajemy sodę oczyszczona i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie płuczemy nasiona, dodajemy 1 ząbek czosnku, łodygę selera naciowego, gałązkę świeżego rozmarynu i przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody i gotujemy około 2 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu sprawdzamy, czy nie trzeba dolać wody). Gotujemy na małym ogniu, tak aby nasza woda za szybko nie wyparowała.
W międzyczasie na patelni smażymy boczek na oliwie. Smażymy do momentu, aż się zarumieni.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy pół minuty i dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy parę minut.
Zdejmujemy z palnika zupę i odstawiamy by trochę ostygła. Miksujemy połowę ciecierzycy z warzywami, resztę odlewamy do mniejszego garnka. Miksujemy, aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna.
Przelewamy z powrotem do rondla, dodajemy ciecierzycę nie zmiksowaną. Podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały. Dodajemy bulion, boczek z przecierem i makaron tagliatelle połamany na mniejsze kawałki.
Powoli doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Całośc gotujemy 10 minut, aż nasz makaron będzie al dente. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy natychmiast.
Smacznego !
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Ingredients for 6 people:
500 g chickpeas
1 teaspoon baking soda
100 g of bacon
2 stalks celery with leaves
2 tablespoons of tomato puree
3 cloves of garlic
sprig of fresh rosemary
4 tablespoons olive oil
2 cups broth
salt and pepper to taste
250 g tagliatelle
Preparation:
Soak the chickpeas overnight with baking soda. Drained chickpeas and rinse with clean water. Pour 2 liters of water, throw the bay leaves. Add 1 clove of garlic, a stalk of celery, a sprig of fresh rosemary and cook for 2 hours.
Meanwhile, fry bacon in a frying pan with olive oil. Fry until golden brown. Add the crushed garlic squeezed through, fry half a minute and add the tomato puree. Cook a few minutes.
Remove from the burner and leave the soup to cool down a little. Blend half of the chickpeas with vegetables, the rest of the casting to a smaller pot. Blend until the mixture is thick, smooth and homogeneous.
Pour back into the saucepan, add the chickpeas not remastered. Heat over medium heat to a blended flavors. Add the broth, pureed bacon and tagliatelle pasta broken into smaller pieces.
Slowly bring to a boil over medium heat. The whole cook for 10 minutes until our pasta is al dente. Season with salt and pepper to taste. Serve immediately.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/03/pasta-e-ceci-czyli-zupa-z-ciecierzycy.html