Podobno ma nadejść ciężka i mroźna (czyli w sumie jak co roku) zima. A co lepiej rozgrzeje po powrocie do domu o zawrotnej godzinie 16, kiedy jest już prawie ciemno? Sycąca zupa krem z pomidorów i soczewicy właśnie.Lista zakupów:200 g suchej ciecierzycy1.5 l bulionu2 puszki pomidorów (każda po 400 g)2 duże ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynuoliwa z oliweksól, pieprzCiecierzycę namoczyć na noc. Na drugi dzień umyć i gotować w ok. 1.5 l wody 2 godziny (aż będzie miękka). Lekko zmiksować, ale nie na całkowite piure, mogą zostać małe kawałki.Czosnek wraz z rozmarynem zeszklić na oliwie, dodać pomidory. Gotować razem ok. 2 minut, cały czas mieszając. Zmiksować.Do gorącego bulionu dodać pomidory i ciecierzycę. Gotować razem ok. 5 min. doprawić wg uznania solą i pieprzem.Można podać z bagietką, drobnym makaronem, lub samodzielnie.Smacznego życzy oliwek :)