Wykonanie
Tę zupę ugotowałam już jakiś czas temu, gdy ciągle zima straszyła rychłym śniegiem i wszyscy żyliśmy w niepewności - trzeba będzie zmieniać opony na zimowe, czy nie...? Na szczęście obyło się bez zmian, zima już przestała dmuchać zimnem w twarze (tych, którzy bąkają o śniegu w kwietniu po prostu nie słucham), za to zostało wspomnienie pysznej zupy, która na wczesną wiosnę też będzie jak znalazł.Przypadkiem zauważyłam ją u Agatki, i z radością zabrałam się do dzieła. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Lekko kwaśne
pomidory złagodzone
ciecierzycą, którą uwielbiam.
Czosnek rozgrzewa, subtelna nuta
rozmarynu nadaje zupie charakteru. Nam bardzo smakowała, z pewnością powtórzę ją jeszcze nie raz - na szybki obiad w tygodniu jest po prostu idealna!Włoska zupa krem z
ciecierzycySkładniki:(na 4 porcje)2 puszki
ciecierzycy (2x400 g)1 puszka
pomidorów (400 g)2 ząbki
czosnku1 gałązka
rozmarynu500 ml
bulionu1 łyżka
masła50 ml
śmietany kremówki (38%)
sólpieprzCzosnek przeciśnąc przez praskę. Razem z
rozmarynem podsmażyć na
maśle. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodać
pomidory razem z płynem. Całość zalać
bulionem, gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać odcedzoną
ciecierzycę, gotować jeszcze 5-10 minut.Odłożyć 4 łyżki
ciecierzycy, wyjąć
rozmaryn, resztę zupy zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, wlać kremówkę.Podawać gorącą, z odłożoną wcześniej
ciecierzycą.Smacznego!Już za trzy tygodnie jedziemy do Polski! Nie
mogę się doczekać - mam nadzieję, że pogoda dopisze, i uda nam się zrobić wszystko, co planujemy. Wielkanoc w domu - cudownie!