ßßß Cookit - przepis na Szparagi w boczku z pomidorami i rozmarynem

Szparagi w boczku z pomidorami i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 13 , 00 zł
SKŁADNIKI:
500 g świeżych szparagów (ok. 24 szt.)
8 plasterków boczku parzonego
1 pomidor
1 ząbek czosnku
świeży rozmaryn
masło
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi myjemy, ucinamy stwardniałe końcówki i obieramy ze skórki.
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 min. Ugotowane szparagi przelewamy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na desce układamy zachodzące na siebie dwa plastry boczku. Na nich układamy pęczek z sześciu szparagów i zawijamy.
Na maśle przesmażamy grubo pokrojony czosnek i rozmaryn. Następnie układamy na rozgrzanym maśle szparagi owinięte boczkiem. Smażymy z obu stron, aż bekon się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik.
Po usmażeniu szparagów na tej samej patelni smażymy pomidora pokrojonego w łódeczki. Smacznego.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2015/05/szparagi-w-boczku-z-pomidorami.html