Wykonanie
Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13 , 00 złSKŁADNIKI:500 g świeżych
szparagów (ok. 24 szt.)8 plasterków
boczku parzonego1
pomidor1 ząbek
czosnkuświeży
rozmarynmasłosól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:
Szparagi myjemy, ucinamy stwardniałe końcówki i obieramy ze skórki.Gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 min. Ugotowane
szparagi przelewamy zimną
wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na desce układamy zachodzące na siebie dwa plastry
boczku. Na nich układamy pęczek z sześciu
szparagów i zawijamy.Na
maśle przesmażamy grubo pokrojony
czosnek i
rozmaryn. Następnie układamy na rozgrzanym
maśle szparagi owinięte
boczkiem. Smażymy z obu stron, aż
bekon się zarumieni. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik.Po usmażeniu
szparagów na tej samej patelni smażymy
pomidora pokrojonego w łódeczki. Smacznego.