ßßß
I tak pyszne risotto za niecałe 5 euro za talerz. Nie jest to dużo, bo we Włoszech za risotto średnio w restauracji płacisz od 12 euro wzwyż. Można wziąć te ż bis za niecałe 6 euro jedna porcja ale dwa r ó żne risotta.Bohaterem targów, jest jak zawsze ryż. Nie jest to tylko risotto, ale także wiele innych dań na bazie ryżu: pizze z mąki ryżowej, arancini, ciasta i paella.Nowością tego roku było Sushi all'isolana, połączenie Ryżu Nano Vialone Veronese IGP, ryb słodkowodnych (okonia i pstrąga), wasabi i wodorostów nori.Przez cały okres trwania imprezy można cieszyć się rafinowanym ryżem Vialone Nano Veronese. Można również wziąć udział Top Show, konkurs na najlepsze risotto, w którym uczestnicz ą kucharze z całych Włoch.A jeśli lubisz stare popularne powiedzenie "ryż urodził się i zmarł w winie" nie możesz przegapić specjałów kuchni z dużą szklanką lokalnego wina.A na deser, ciasteczka i ciasta z mąki ryżowej.Sagra del riso jest marzeniem żarłoków, a dla tych na diecie to najgorszy koszmar. Zapach kremowego risotto roznosi się w całym namiocie i powoduje halucynacje.Obok pawilonów mieszczą się tereny targowe. Są to zwykłe demonstracje produktów, instalacji artystycznych, stoisk, butików. Można też kupić ciekawe produkty i coś zjeść.

Kiedy skończysz już tą całą obżerkę wracasz do domu, gdzie myślisz już jak spalić w tygodniu węglowodany co zjad ł eś w ciągu kilku godzin.Troch ę historiiRyż uprawiany jest w Isola della Scala od XVII wieku. Mimo iż większe grunty ryżu znajdują się w dolinie Padwy we Włoszech, w Piemoncie i Lombardii, miasteczko Isola della Scala stało się istotnym obszarem uprawy ryżu. Głównymi producentami ryżu są: Ferron, Melotti , Ricco, Vo i Rancan. Prowadzą oni duże fabryki ryżu, a także wiele sklepów i restauracji. Zwłaszcza rodzina Ferron, która działa jako organ przedstawicielski tradycji uprawy ryżu w regionie. Starą fabrykę ryżu rodziny Ferron można zwiedzić, znajduje się ona na północ od Isola della Scala, wzdłuż SS12.Targi ryżu powstały w 1967. Na początku były to święta , coś jak nasze dożynki, które odbywają się na koniec zbiorów. Początkowo było to jedno małe stoisko, mieściło się w centrum miejscowości gdzie na weekend podawane było risotto i wino.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)