Wykonanie
Scroll down for EnglishW tamtym tygodniu
dorwałam chyba ostatnie
szparagi.
Szparagi nie są ani wymagające, ani też pracochłonne - szybko można z nich wyczarować coś wspaniałego.Ja postanowiłam zrobić tartę, która zawsze robię w okresie
szparagowym.
Tarta bardzo prosta i dosyć szybka. Używam do niej gotowego
ciasta francuskiego i
sera ricotty.
Szparagi i
ricotta to dla mnie połączenie idealne.

Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego12
zielonych szparagów250 gr
sera ricotty50 gr
sera ementalera8
pomidorków suszonych w zalewie
oliwnej1
jajko1/2 łyżeczki
solitymianekpieprz do smakuPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania
szparagów. Odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końcówki. Obieramy. Ja ich nie gotuje, wychodzą chrupiące, i w ten sposób fajnie się łączą z
ricottą i
ciastem francuskim. Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy płat
ciasta francuskiego. Bardzo nie lubię niedopieczonego
ciasta francuskiego, które jeszcze surowe wypełnia się wilgotnym farszem. Ciasto wówczas staje się gumowate i
traci cały urok. Zawsze podpiekam spód z ciasta i dopiero później wypełniam je nadzieniem. Podgrzewamy piekarnik do 200°C. Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami
fasoli. Ja akurat w domu nie miałam
fasoli przykryłam jęczmieniem. Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony.W międzyczasie szykujemy farsz. Odsączamy z
oliwy i kroimy
pomidorki na małe kawałeczki.W miseczce mieszamy
ricottę i starty ementaler. Dodajemy
pomidorki,
jajko i parę gałązek
tymianku. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wyjmujemy z piekarnika
ciasto francuskie i odstawiamy na chwile do przestudzenia. Wypełniamy farszem i układamy na wierzchu
szparagi. Pieczemy 30 - 35 minut w piekarniku. Poddajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionAsparagus tartIngredients:1 pack of puff pastry12 green asparagus250 gr
ricotta cheese50 gr Emmental cheese8 dried tomatoes in
olive brine1 egg1/2 teaspoon salta few sprigs of thymepepper to tasteDirections:Preheat oven to 200 degrees celsius. Place the pastry sheets into the baking trays. Filtration of oil and cut the tomatoes into small pieces. In a bowl, combine
ricotta and Emmental cheese. Add the dried tomatoes, the egg and extra thyme sprigs.Taste and season with salt and pepper. Spread the
ricotta cheese onto the pastry (you may have to use your fingers a bit). Lightly press asparagus into the goat cheese. Bake for 30 to 35 minutes until the sides have puffed up and have browned. Let cool slightly and
serve warm.