Wykonanie
Aromatyczne, korzenne ciasto z dyni z
orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki(lub 1 szklanka gotowego puree z dyni)

2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru (może być brązowy)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cynamonu1 czubata łyżeczka
przyprawy korzennej3
jajka2/3 szklanki
olejuszczypta
soliszklanka łuskanych
orzechów włoskichPRZYGOTOWANIE
Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością
wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy.
Orzechy siekamy.W misce mieszamy przesianą
mąkę,
cukier,
przyprawy, proszek i
sól.
Olej miksujemy z
jajkami i dodajemy zimny mus
dyniowy.Łączymy suche składniki z mokrymi i dodajemy
orzechy.

Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut.Pyszne ciasto z
dynią gotowe :) Smacznego !


