ßßß
2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka2/3 szklanki olejuszczypta soliszklanka łuskanych orzechów włoskichPRZYGOTOWANIE
Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy.Orzechy siekamy.W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól.Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy.Łączymy suche składniki z mokrymi i dodajemy orzechy.
Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut.Pyszne ciasto z dynią gotowe :) Smacznego !

