Wykonanie
Niestety w tym roku u mnie
dyniowy nieurodzaj. Zawsze miałam kilkanaście dyń, ale przez zbyt duże opady w tym roku zebrałam tylko 3 sztuki. Rozkroiłam pierwszą i okazało się, że nie jest tak pięknie pomarańczowa, jak te z ubiegłych lat. Na szczęście w smaku nic jej nie brakuje. Na początek
dyniowego szaleństwa powstały
dyniowe pączki z dziurką. Mięciutkie, mocno korzenne, idealne w smaku. Niestety nie umiem jeszcze zrobić, aby miały idealny kształt. Przepis na donuty pochodzi z bloga diethood .

Składniki (na 8 - 10 sztuk):1 szklanka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
przyprawy korzennej1/4 szklanki
oleju1
jajko1/4 szklanki
cukru1/2 szklanki puree
dyniowegoWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszać
mąkę,
przyprawę,
sól, proszek i
cukier. W drugiej misce wymieszać
jajko, puree i
olej. Połączyć zawartość misek. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Masę wlewać do formy do donutów, do około 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 18 minut. Posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem.