Wykonanie

Propozycja w sam raz na leniwie sobotnio-niedzielne poranki.Proste składniki + szybkie wykonanie = pyszny efekt.Lubimy
dynię zarówno w słodkiej jak i wytrawnej postaci. W placuszkach jej smak nie jest dominujący, natomiast jej dodatek powoduje, że są one miękkie, wilgotne i puszyste w środku.Proporcja na 4 bardzo głodne osoby ( ok 18 sztuk )- 1 szklanka*
jogurtu naturalnego- 1 szklanka puree
dyniowego ( klik )- 0,5 szklanki
oleju- 2
jajka- 2 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 0,5 szklanki
cukru- szczypta
soli* szklanka o pojemności 250 mlDo miski przełożyć
jogurt, puree
dyniowe,
olej i
jajka - roztrzepać. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i szczyptę
soli. Wymieszać - ciasto ma konsystencję gęstej
śmietany.Patelnię mocno rozgrzać, nakładać po 2 łyżki ciasta na suchą patelnię zachowując odstępy
między placuszkami. Zmniejszyć moc ognia o połowę. Jak na powierzchni placuszków zaczynają pojawiać się bąbelki - odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia.Podawać posypane
cukrem pudrem i kwaskowatą
konfiturą ( u mnie morelowa ).

Z
dynią proponuję również zrobić:Zupę z dyni i
soczewicy ( klik )Krem jarzynowy z
dynią ( klik )
Dynię w słodko kwaśnej zlewie ( klik )Puree z dyni ( klik )