Wykonanie
Obiadowa
sałatka z
tofu wędzonym . Pomysł idealny na upalne dni, ale nie tylko 😉 Jest w niej wszystko co najlepsze o tej
porze roku – sezonowe warzywa, zdrowe
sałaty, chrupiące ziarna .
Tofu wędzone samo w sobie jest na tyle smaczne, że nie potrzeba go marynować czy smażyć, ale zawsze możecie spróbować i
potem połączyć razem z gotową
sałatką. Sprawdzi się nie tylko jako oddzielne danie, ale też dodatek do wielu potraw, szczególnie w sezonie letnim, kiedy chętnie zajadamy się
sałatkami do grilla. Jak
mowa o grillu to warzywa, zamiast piec, możemy też grillować.
sałatka z wędzonym
tofu,
suszonymi pomidorami i pieczonymi warzywamisalad with smoked
tofu, dried tomatoes and baked vegetablesSkładniki:

2 garści
miksu sałat (umyte, lekko posiekane)1/2 kostki wędzonego
tofu BIO 100g4 łyżki
kukurydzy (świeża, ugotowana lub z puszki)
ogórek gruntowygarść
pietruszkigarść
koperkukilka
suszonych pomidorówwędzona
papryka,
pieprzpieczona warzywa :1/2 średniej
cukiniiśrednia
marchew3-4 duże
pieczarkiprzyprawy do pieczonych warzyw: wędzona
papryka,
pieprz,
sól morska,
kolendra; +
olej np.
ryżowy – łyżeczka‚sos’ : łyżka
octu jabłkowego, łyżka
syropu klonowego/opcjonalnie –
sos sojowy,
sok z cytryny,
syrop daktylowy – najlepiej by sos był słodki, ponieważ
sałaty mają gorzki posmak
Cukinię pokroić na plastry, które jeszcze przepołowić.
Marchewkę również pokroić w plastry lub kostkę.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Wszystko wymieszać z
przyprawami i
olejem. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. Na koniec dodać do sałatki.W sporej misce wymieszać
sałaty,
kukurydzę, pokrojonego w kostkę
ogórka oraz posiekane
suszone pomidory,
koperek i
pietruszkę. Dodać pokrojone w kostkę
tofu, doprawić całość
pieprzem, wędzoną
papryką i
solą morską.Składniki na sos wymieszać z
sałatką. Podawać ją z upieczonymi warzywami oraz
miksem ziaren (
pestki dyni,
słonecznika,
siemię lniane itp.). Smacznego!Więcej o
tofu znajdziecie tutaj oraz na stronie firmy.Na śniadanie zajadałam się
makowo-bananowymi gryczanymi goframi . Przepis jeszcze dopracuję, a
potem chętnie się nim z
Wami podzielę 😉 Były bardzo smaczne, ale muszę pokombinować, aby struktura wyszła idealnie, bo przecież nie ma nic lepszego jak gofry chrupiące z zewnątrz, a w środku puszyste i lekkie

Udanego dnia!