Wykonanie
Mroźny dziś poranek, głównie w mojej miseczce 😉 Gęsty krem owsiany,
lodowy – z mrożonym
bananem . Wygląda całkiem niepozornie, a w środku kryje w sobie
masło orzechowe . Jest też maca, która
doda mi energii. Poza tym zawdzięczam jej, oraz słodkim
daktylom, karmelowy smak. Co jeszcze –
mleczko kokosowe, a na wierzchu delikatne
płatki kokosa . Czego chcieć więcej? Mi już nic nie potrzeba… tylko bardzo dobrze napisanej matury 😉



karmelowo-
kokosowy bananowy krem owsiany z
masłem orzechowym crunchycaramel-coconut
banana oat cream with crunchy peanut butter

Składniki:5 łyżek
płatków owsianych1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)1/4 szklanki
mleczka kokosowego4
suszone daktylejeden dojrzały, zamrożony
bananporządna łyżka
masła orzechowego (tu: crunchy, 100%)łyżeczka proszku z korzenia maca bio
Płatki owsiane wraz z posiekanymi
daktylami zalać na noc
mlekiem i
mleczkiem kokosowym. Rano bardzo dokładnie zmiksować z zamrożonym
bananem, maca oraz połową łyżki
masła. Następnie wmieszać drugą połową
masła orzechowego, tak by pozostały gdzieniegdzie kawałki (najlepsze! <3). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Może by tak obiad? Wczoraj zrobiłam
kalafiorowe kotleciki, które upiekłam razem z frytkami – z
batata (tak… byłam w Biedronce ;D) oraz młodego
ziemniaka . W nieco orientalnych,
indyjskich smakach, z ulubioną
przyprawą garam masala .

pieczone
kalafiorowe kotleciki
garam masala z frytkami z
batata oraz
ziemniakówbaked cauliflower
garam masala cutlets with sweet potato and early potato French friesSkładniki:ok. 260g ugotowanego
kalafiora
4 łyżki
otrębów owsianychłyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianegołyżka łuskanego
słonecznikaprzyprawy:
garam masala,
pietruszka suszona, kumin,
kurkuma,
cynamon, mielona
kolendra,
imbir – ok. 1/4 – 1/2 łyżeczki każdej
przyprawy1/2 ząbka
czosnku (starty)
pieprzUgotowanego
kalafiora rozdrobnić widelcem i bardzo dokładnie wymieszać z wszystkimi składnikami. Najlepiej zrobić to dłońmi, wtedy kotlety iealnie się skleją. formować dowolnej wielkości kotelciki. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. przy czym, po 20 min. obrócić na drugą dtronę. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Frytki przyprawiłam
garam masala oraz
pieprzem. Piekłam 30 min. razem z kotletami.Czas start. Matury od poniedziałku do piątku, w sobotę egzamin. Na szczęście w niedzielę ‚wolne’. Poniedziałek kolejna,
potem już tylko w środę i na zakończenie – 19 maja. Będzie ciekawie, ale przy tym mam zamiar zachować pozytywne nastawienie i po prostu, tak jak nieraz to
pisałam, dam z siebie wszystko!Miłego poniedziałku!P.S. Dziękuję za wsparcie! :*
